Blog

Tko su oni?


Ima jedan serijal dokumentaraca na Discovery-u kojeg sam još prije pratil, a ovih se dana u popodnevnim/večernjim satima reprizira, “Download: The true story of the Internet.” kojeg uređuje i vodi novinar i straživač internet tehnologija John Heileman. Oduvijek me zanimalo tko su ti ljudi koji stoje iza planetarno popularnih web projekata, portala, servisa, pa ću neke meni poznatije “ovjekovječiti” u svom blogu. Krenimo nekakvim nedefiniranim redom u mojoj glavi.
Myspace.com –  Chris DeWolfe i Tom Anderson, 2003.  Nekoć studenti kao i večina budućih potencijalnih biznismena, danas milijarderi. Tko želi više znati o njima može pročitati Forbes-ov interview s osnivačima Myspace.
Facebook.com – Mark Zuckerberg, 2004. 23 godišnji milijarder je prema Forbes-ovim istraživanjima najmlađi milijarder za što može zahvaliti isključivo vlastitoj ideji i usjehu.
Google.com – Sergey Brin, Lawrence Page, 1998. Kod njih mi je posebno zanimljivo što su pokrenuli Google bez ikakvog znanja osnovnog HTML-a. Naime Google je svoju prednost, jednostavnost i minimalizam, dobio upravo zbog “skromnog” znanja njegovih vlasnika, drugim riječima sve što su znali je postaviti gif i ispod njega input formu.
Twitter.com – Evan Williams i Biz Stone, 2006. Obojica osnivača iza sebe imaju mnoštvo uspješnih projekata, jedan od poznatiji je i Blogger, najrašireniji blog servis (izuzev WordPressa)
Wikipedia.org – Jimmy Wales, 2001. Pristojan, povućen mladić iz Alabame, sada vlasnik planetarno poznate enciklopedije. Čovjek koji je dokazao da nije sve u novcu, te da je informacija bitnija od zarade.
Craiglist.org – Craig Newmark je 1995. godine postao trn u oku svim komercijalnim oglasnicima i novinama diljem SAD-a, naime njegova lista besplatnih malih oglasa u kratkom je vremenu postala popularnija od skoro svih novinskih izdanja.
Youtube.com – Steve Chen, Chad Hurley, Jawed Karin, 2005. To je bila godina kad je svatko mogao imati svoj privatni TV show. Godina kad se velikim TV kućama smračilo pred očima. Danas je Youtube u vlasništvu Google Inc.
Napster – Shawn Fanning je od 1998. do 2001. godine napravio revoluciju u svijetu muzike. Projekt za njega i nekolicinu frendova je unutar tjedan dana dobio preko 20 000 korisnika. Nažalost, koliko god bio odličan, ipak je kršio autorska prava vlasnika djela te je 2001. ugašen. Prvi p2p servis koji danas ima pregršt nasljednika.
WWW – mnogi neznaju, ali world wide web ima svog službenog osnivača. Radi se o sir Timothy Berners-Lee, predavaću sa MIT-a i računalnom znanstveniku. Sve je počelo 1989. sa pismom u kojem se spominje nova mreža hipertekstualnih datoteka dostupna raznim korisnicima.
Friendster – Social Network web osnovan 2002. godine. Danas ima sjedište u Sydne-u u Australiji. U privatnom vlasništvu tvrtke na čijem čelu stoji Richard B. Kimber, Ceo. Danas je Friendster najjači u Aziji i Australiji.
Yahoo – Jerry Yang, David Filo, 1994. Do pojave Googla, Yahoo je bio uvjerljivo najbolja tražilica world wide weba. Danas uvjerljivo drži drugu poziciju.
eBay – Pierre Omidyar, 1995. Filantropist iranac, francuskog porijekla odlučio je osnovati danas najjači aukcijski servis na svijetu.
Altavista – moja prva tražilica, putem altaviste sam otkrio svijet world wide weba. Osnovala ju je 1995. godine tvrtka Digital Equipment Corporation, a najzaslužniji su Louis Monier i Michael Burrows. Danas u vlasništvu Yahoo-a.

Oznake:, , , , , , , ,

5 komentara

 1. Hrvoje Mihajlic
  2. listopada 2009. Odgovori

  Gledao sam ovaj dokumentarac i starno je odličan.
  Super pregled "internet faca", možda samo da je još i kronološki ;)

 2. Hrvoje Mihajlic
  2. listopada 2009. Odgovori

  Gledao sam ovaj dokumentarac i starno je odličan.
  Super pregled "internet faca", možda samo da je još i kronološki ;)

 3. Tomislav Buza
  3. listopada 2009. Odgovori

  Ramišljam da napravim jedan opširniji pregled (kronološki) top 100 internet uspješnica. Samo za to mi treba vremena :)

 4. Tomislav Buza
  3. listopada 2009. Odgovori

  Ramišljam da napravim jedan opširniji pregled (kronološki) top 100 internet uspješnica. Samo za to mi treba vremena :)

 5. Što je bilo prije, koka ili jaje? Email ili spam? | tomislav buza blog
  16. travnja 2010. Odgovori

  [...] na jedan od prethodnih postova naziva Tko su oni, napravio sam jedno malo istraživanje po internetu na temu što je bilo prvo, odnosno koja je to [...]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *