Blog

Tako mi registrar pomogao ili Novi pravilnik o HR domenama


Danas se malo smiruje hajka oko registra, Marko je pušten na slobodu te ovim uvodnim dijelom posta želim izraziti podršku kolegi blogeru i nadu za što brži povratak normalnom životu i bloganju.

Post je osviježen s ispravcima netočnih navoda i proširen dodatnim informacijama 8. travnja u 16:35.
Odlučio sam u današnji post ubaciti slovo R, dakle tako slično jučerašnjem, a opet jako različito. Danas ću se malo pozabaviti registrom, odnosno, konačnom idejom da umjesto mukotrpne papirologije oko registracije .hr domena dobijemo, možda ne direktno mi korisnici, i registrar u kojem će naši provideri u kraćem roku registrirati .hr domene.

Iz Carneta sam na upit dobio i službenu obavijest te pravilnik koji sam prikačio kao PDF dokumenat uz post, a vijest se nalazi pri dnu stranice. Isti su objavljeni i na službenim carnet.hr stranicama.

Novim pravilnikom, kojeg možete pronaći na ovoj adresi, prenio sam ga i na svoj blog u PDF obliku, napravljeni su neki pozitivni koraci naprijed po pitanju registracije .hr domena. Koraci jesu vrlo mali i možda diskutabilni, ali opet svaka pohvala Carnetovoj DNS službi što idemo naprijed.

Krenimo redom

Jedan od hvale vrijednog koraka je taj što osim pravnih osoba pravo na .hr domenu imaju i fizičke osobe. Moram priznati da su mi ti pojmovi malo nejasni, ali to je čisto zbog moje blokade poimanja određenih pojmova, kao što su i pojmovi objektivno i subjektivno (mogu deset dana učiti koji je koji pojam, ali 11 dana neću znati, postoji neka blokada). Razjasnimo razliku na jedan laički i jednostavan način. Pravne osobe su tvrtke npr. d.o.o, d.d, itd, znači, korporacije, … Fizičke osobe su Marko Marulić, Tomislav Buza, Janko Jankić, dakle pojedinci, i oni nemaju pravo na registraciju besplatne sekundarne domene, već će, kao i sada, moći registrirati jednu domenu iz .from.hr, ali će imati mogućnosti kupnje jedne dodatne naplatne .hr domene.
Ono što je mene mučilo je gdje tu spadaju obrtnici kao nositelji domena. Pravne osobe nisu, fizičke nisu. Prema dosadašnjem pravilnku obrtnici, odvjetnici i bilježnici, liječnici, stomatolozi, samostalni umjetnici su imali svoj posebni obrazac, a klasificirali su se kao fizičke osobe sa samostalnom djelatnošću. Kako je dosad svatko imao pravo na samo jednu domenu, to i nije igralo neku ulogu, ali sada prema novom pravilniku igra. Znači dosad je klasifikacija izgledala ovako, vjerojatno će tako izgledati i dalje:
obrazac HR-P se odnosi na “stvaranje virtualnog identiteta pravne osobe, jednoznačno povezanog s fizičkim identitetom i registriranom djelatnošću pravne osobe”, tu spadaju: trgovačka društva, poduzeća, tijela državne uprave, javne ustanove, udruge, stranke
obrazac HR-F se odnosi na “stvaranje virtualnog identiteta fizičke osobe, jednoznačno povezanog s fizičkim identitetom, a zbog zadovoljavanja osobnih potreba fizičke osobe”, tu spadaju: građani Republike Hrvatske, stranci s odobrenim trajnim nastanjenjem
obrazac HR-D se odnosi na “stvaranje virtualnog identiteta registrirane samostalne djelatnosti, koju obavlja fizička osoba”, tu spadaju: “obrtnici, odvjetnici i bilježnici, liječnici, stomatolozi, samostalni umjetnici”
Dakle, obrtnici, odvjetnici i bilježnici, liječnici, stomatolozi, samostalni umjetnici su fizicke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, a kako ih se definira prema zakonu o obrtu.
Eto, razjasnili smo to sad jednom zauvijek. Sada se postavlja slijedeće pitanje, da li i dalje obrtnici, odvjetnici i bilježnici, liječnici, stomatolozi, samostalni umjetnici pripadaju fizičkim osobama ili pravnim osobama po pitanju količine domena koje smiju registrirati? Odgovor je jednostavan, da.
Po novom pravilniku svaka ova grupa korisnika ima pravo na jednu besplatnu domenu, s time da pravne osobe mogu ukupno registrirani deset .hr domena uz nadoknadu, fizičke osobe dvije, kao i udruge. Nekima jasno ko pekmez, ali nekima i nije, pa zato i pišem post na ovaj način.
Klasifikacija domena će izgledati ovako:

 • Besplatna sekundarna domena za pravne osobe i fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost
 • Besplatna .from.hr domena za fizičke osobe
 • Naplatna sekundarna domena
 • Naplatna .com.hr domena

Na koliko domena ima pravo svako pravno lice ili fizička osoba koja obavlja registriranu djelatnost najbolje opisuje Članak 18. Pravilnika.
U nastavku prijepis članka 18. ovog pravilnika:

Ograničenje broja sekundarnih domena
Članak 18.
Ukupan broj sekundarnih domena koje ovlašteni podnositelj zahtjeva može istodobno registrirati i/ili koristiti je:

 • za pravne osobe najviše 10 (deset), osim ako je riječ o udruzi, u kojem slučaju je najveći broj domena 2 (dvije). U navedeni broj domena uključena je i domena za ostvarenje virtualnog identiteta, ako ju je korisnik registrirao;
 • za fizičke osobe najviše 2 (dvije), od čega najviše 1 (jednu) domenu iz članka 22. ovoga Pravilnika;
 • za strane pravne osobe iz članka 15. stavak 4. ovog Pravilnika – najviše 1 (jedna).
 • Ograničenja iz stavka 1. ovoga članka ne odnose se na državna tijela i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koja mogu, uz ispunjavanje uvjeta iz ovog Pravilnika, registrirati neograničen broj domena.

Prema mojim dosadašnim saznanjima obrtnici će imati pravo na dvije domene, jedan besplatna i jedna uz naknadu, isto to se odnosi i na udruge građana. Nadam se da će od provođenja novog pravilnika i same Dns.hr stranice biti dovoljno informativne po tom pitanju, jer za dosadašnje je znano da baš i nisu bile baš previše “user friendly” za korisnike koji se ne bave domenama ili hostingom (prosječan korisnik se teže snalazio među pravilnicima, obrascima i tipovima domena).
Slijedeći korak naprijed je konačno eliminiranje nepotrebne papirologije oko registracije domena. Odsad će se sve raditi normalno kao i u cijelom svijetu, putem registrara, odnosno subjekata ovlaštenih za registriranje domena. Tu će ulogu preuzeti dosadašnji pružatelji hosting usluga, naravno ne svi. Znači zbogom zauvijek HRTLD obrasci! No, još neko vrijeme ne.
Za sad postoji Carnetom registrar domena za koji je potreban [email protected] pristup, a  koji je u testnoj fazi. Na testni sustav registrara mogu se prijaviti samo registrari kojima su u Carnetu otvorili account, ali ne i bilo tko tko ima account na eduHR. Oni koji imaju account logirat ce se na AAI ali ne i na aplikaciju. Da napomenem, ovdje se radi o testnoj, a ne produkcijskoj aplikaciji.
https://registrar.carnet.hr/
Kao i u prethodnom koraku, tako i ovdje imam nekoliko nejasnoća. Ako poduzetnik sa d.o.o. Tvrtkom ima pravo na deset domena, jedna od njih mu je besplatna i mora odgovarati nazivu tvrtke, devet on može kupiti po cijeni koja još nije definirana. Njih devet će registrirati putem registra, ali postavlja se pitanje da li će za ovu jednu, besplatnu, i dalje morati slati nove HRTLD obrasce? Odgovor je slijedeći; Poduzetnik s d.o.o. tvrtkom će dostaviti OIB broj i putem njega će se online provjeriti sve potrebne informacije, ukoliko to ne bude moguće korisnik će morati pismenim putem dostaviti dokaz.
Kao posljednji novitet spomenuo bih trajanje domena, odnosno produženje istih. Dosad smo besplatne domene dobivali na trajno korištenje, odnosno do zahtjeva za gašenjem ili do prestanka postojanja pravnog ili fizičkog lica. Prema novom pravilniku besplatne domene se dobivaju na korištenje od godinu dana nakon čega je potrebno produljenje iste. Taj dio mi je malo čudan jer ne postoji nikakav period pretplate pa da se korisnik odlučuje na koje vrijeme želi domenu zakupiti, ali s druge strane iste će biti ažurirane sviježim podacima o vlasniku. Nakon objašnjenja iz Carneta taj dio mi više nije čudan, s obzirom da ima poveći broj mrtvih domena, a i domena sa raznim čudnim podacima. Dakle, ovako će se jednom godišnje provjeravati sve domene, i time bi se domenski prostor morao znatnije očistiti. Nadalje, nakon prestanka rada pravne osobe ili obrtnika u Carnet se ne javlja o njegovom prekidu rada te nitko ni ne šalje zahtjeve za ukidanjem domena.
Komercijalne .hr domene se mogu zakupiti na jednu, tri ili pet godina, što je sasvim normalno i u svijetu.

Malo fakata i pitanja za kraj

Pravilnik stupa na snagu 8.4.2010, dakle danas što znači da od danas više nema HRTLD obrazaca? Heh, ima ih sve do 1.7.2010. godine. Druga neslužbena informacija je da domene idu na naplatu od 1. srpnja ove godine, a sama cijena domena, kako doznajemo putem Twitter prepiski bude vjerojatno manja od 700 kuna.
No, postavljaju se pitanja kako to funkcionira u praksi.
Iz neslužbenih izvora saznajem da je pravilnik stupio na snagu s današnjih danom, ali zbog tehničkih nemogućnosti nije moguće ga provoditi do 1.7.2010. Što znači da, prema pravilniku, do 1.7.2010. nitko neće moći registrirati tzv. komercijalnu .hr domenu. Znači samo domene koje su identične nazivu tvrtke i koje će biti besplatne. Domene koje neće biti jednake nazivu tvrtke ići će putem registra i biti će podložne naplati, znači tek od 1.7. ove godine.
Službeni fakt je da će se do 1.7. domene registrirati kao i do sada, s time da će trebati novi obrazac (samo jedan, nema vise HR-P, HR-D, HR-F, HR-I obrazaca), ali i dalje korisnik treba dokazati svoj status papirnato. Od 1.7. će biti omogućena on-line registracija besplatnih domena, s time da registra neće tražiti papirnate dokaze već će se dostavljati OIB broj  za tvrtke, te OIB i podatak iz nekog od registara (obrtnom ili neki drugi registar) kako bi se mogli provjeriti podaci o podnositelju. Ako podatke neće biti moguće provjeriti online korisnici će slati papirne dokaze dok ne bude omogućena online provjera istih.
Nadalje, kaj se dešava sa već registriranim domenama koje ne odgovaraju nazivu tvrtke i dobivene su uz dodatno pojašnjenje na obrascu? Ide li i na njih aplikacija novog popisa ili to vrijedi samo za novo registrirane? Mnogo pitanja još treba riješiti do 1. srpnja, s druge strane nadam se da će nam novim propisom i modelom registracije domena svima biti ipak jednostavnije i bolje.
PS. Internet stranica www.dns.hr će ipak dobiti novo ruho 🙂
Thnx Zoranu Vlahu iz Carneta, na uoču netočnih navoda u postu koji su sada ispravljeni i dorađeni s točnim informacijama.
Više informacija na:

Službena Carnet.hr obavijest:

Osnovne novosti koje donosi novi  Pravilnik su sljedeće:
Besplatne domene:
Pravne osobe:

 • pravne osobe i dalje imaju mogućnost registracije jedne besplatne domene (Članak 17.);
 • naziv besplatne domene mora sadržavati registrirano ime ili registriranu kraticu imena pravne osobe (Članak 19.);

Fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost:

 • fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i daje imaju pravo na registraciju jedne besplatne domene (Članak 17);
 • naziv besplatne domene mora sadržavati naziv samostalne djelatnosti i ime i prezime ili dio imena i prezimena vlasnika ili naznaku vrste samostalne djelatnosti;

Re-registracija:

 • kako bi korisnički podaci bili što ažurniji, te kako bi se brisale besplatne domene korisnika koji su prestali postojati, besplatne domene biti će potrebno re-registrirati on-line aplikacijom jednom godišnje;

Naplatne domene:

 • uvodi se mogućnost registracije naplatnih domena i to devet za pravne osobe, a jedna za fizičke osobe;
 • naplatne domene moći će se registrirati od 1. srpnja 2010. (Članak 59.);

Ovlašteni registrari:

 • kako bi registracija naplatnih domena bila što brža i jednostavnija, registracije će se vršiti preko ovlaštenih registrara;
 • ovlašteni registrari mogu bit pravne osobe registrirane za trgovačku djelatnost i pružanje usluga putem interneta (Članak 2. i Članak 31.);
 • početak registracije .com.hr domena putem ovlaštenih registrara očekuje se 15.svibnja 2010., a naplatnih sekundarnih domena 1. srpnja 2010.
 • Oznake:, , , ,

  27 komentara

  1. Igor Klajo
   8. travnja 2010. Odgovori

   Sada mi je malo jasnije oko ovih promjena i vidim da još moram poslati poslati lijepo papirologiju za HRTLD_P domenu za Zagreb...

  2. Igor Klajo
   8. travnja 2010. Odgovori

   Sada mi je malo jasnije oko ovih promjena i vidim da još moram poslati poslati lijepo papirologiju za HRTLD_P domenu za Zagreb...

  3. Tomislav Buza
   8. travnja 2010. Odgovori

   Da, po ovome to će biti sve do 1. srpnja kada ide sa naplatom. Domena ti svakako mora odgovarati nazivu tvrtke ili fizičke osobe.

   • Igor Klajo
    8. travnja 2010.

    To je jasno. Moram registrirat domenu za mjesto, sve dokumentacije imam samo moram sad poslat Carnetu. Čekao sam da ove promjene budu malo jasnije.

  4. Tomislav Buza
   8. travnja 2010. Odgovori

   Da, po ovome to će biti sve do 1. srpnja kada ide sa naplatom. Domena ti svakako mora odgovarati nazivu tvrtke ili fizičke osobe.

   • Igor Klajo
    8. travnja 2010.

    To je jasno. Moram registrirat domenu za mjesto, sve dokumentacije imam samo moram sad poslat Carnetu. Čekao sam da ove promjene budu malo jasnije.

  5. Luka Kladaric
   8. travnja 2010. Odgovori

   Obrt je pravna osoba, a ne fizicka... nisam u pravilniku vidio nista sto bi cinilo razliku izmedju "firme" i "obrta", a glede broja dozvoljenih dodatnih domena.
   pozz,
   Luka

  6. Luka Kladaric
   8. travnja 2010. Odgovori

   Obrt je pravna osoba, a ne fizicka... nisam u pravilniku vidio nista sto bi cinilo razliku izmedju "firme" i "obrta", a glede broja dozvoljenih dodatnih domena.
   pozz,
   Luka

  7. uberVU - social comments
   8. travnja 2010. Odgovori

   Social comments and analytics for this post...
   This post was mentioned on Twitter by buzz4web: Tako mi registrar pomogao ili Novi pravilnik o HR domenama http://is.gd/bjOad [ blog post #buzz4web ]...

  8. Damir Mujić
   8. travnja 2010. Odgovori

   Što se tiče tvojeg zadnjeg pitanja, neslužbena informacija je da se stečena prava neće dirati, dakle neće se ići u reviziju naziva domena koje su već registrirane.
   Međutim, navodno će se ići u provjeru korisnika domena, tako da više neće biti moguće prodavati ili ustupati svoju domenu drugoj osobi.
   Konkretnije odgovore ti možda može dati @gblagus jer je on član Povjerenstva.

  9. Damir Mujić
   8. travnja 2010. Odgovori

   Što se tiče tvojeg zadnjeg pitanja, neslužbena informacija je da se stečena prava neće dirati, dakle neće se ići u reviziju naziva domena koje su već registrirane.
   Međutim, navodno će se ići u provjeru korisnika domena, tako da više neće biti moguće prodavati ili ustupati svoju domenu drugoj osobi.
   Konkretnije odgovore ti možda može dati @gblagus jer je on član Povjerenstva.

  10. Mario
   9. travnja 2010. Odgovori

   A sto ce biti s "I" domenama? Mijenja li se tu ista?

   • Tomislav Buza
    9. travnja 2010.

    Prema starom pravilniku HR-I domene su regisgtrirane na određeni rok te vrijede do isteka tok roka. Nakon toga će korisnik imati mogućnost registrirati tu domenu ponovno kao naplatnu ili, ako zadovoljava uvjete, kao besplatnu.
    HR-I domene prema novom pravilniku više ne postoje.
    Razlog tome je što su ministarstva davala suglasnosti za domene, a nerijetko je bilo slučajeva da se domene ne koriste za ono za sto su registrirane.
    Ukratko, to je bio jedan povelik prostor da ljudi registriraju dodatnu domenu koju nisu mogli „legalno“. Kako je sad svima omogučena registracija minimalno još jedne naplatne domene, nema više potreba za HR-I domenom niti za kompliciranom procedurom (dokumentacija, suglasnost nadležnog ministarstva, javna objava na DNS webu, a nakon toga eventualna kontrola da li se domena koristi u svrhu za koje je namijenjena).
    A kako se HR-I domene nisu smjele komercijalno korisiti, što je dodatno kompliciralo cijelu priču (da li su banneri dozvoljeni ili ne, oglašavanje sponzora projekta …).
    (via Zoran Vlah @Carnet)

  11. Mario
   9. travnja 2010. Odgovori

   A sto ce biti s "I" domenama? Mijenja li se tu ista?

   • Tomislav Buza
    9. travnja 2010.

    Prema starom pravilniku HR-I domene su regisgtrirane na određeni rok te vrijede do isteka tok roka. Nakon toga će korisnik imati mogućnost registrirati tu domenu ponovno kao naplatnu ili, ako zadovoljava uvjete, kao besplatnu.
    HR-I domene prema novom pravilniku više ne postoje.
    Razlog tome je što su ministarstva davala suglasnosti za domene, a nerijetko je bilo slučajeva da se domene ne koriste za ono za sto su registrirane.
    Ukratko, to je bio jedan povelik prostor da ljudi registriraju dodatnu domenu koju nisu mogli „legalno“. Kako je sad svima omogučena registracija minimalno još jedne naplatne domene, nema više potreba za HR-I domenom niti za kompliciranom procedurom (dokumentacija, suglasnost nadležnog ministarstva, javna objava na DNS webu, a nakon toga eventualna kontrola da li se domena koristi u svrhu za koje je namijenjena).
    A kako se HR-I domene nisu smjele komercijalno korisiti, što je dodatno kompliciralo cijelu priču (da li su banneri dozvoljeni ili ne, oglašavanje sponzora projekta …).
    (via Zoran Vlah @Carnet)

  12. Feniks
   20. travnja 2010. Odgovori

   Imam jedno pitanje. Recimo da želim kreirati domenu mojeprezime.hr. i to isključivo za privatne svrhe. Znači kao fizička osoba, "obični" građanin.
   I to s ciljem da imam pesonaliziranu a-email adresu tipa ime[at]prezime.hr
   Prema sadašnjim pravilima to nije bilo moguće. Jedino preko tržišne ".com.hr" domene se je moglo(koja je prilično skupa), dok su za "iz.hr" domenu stavili previše ograničenja.

  13. Feniks
   20. travnja 2010. Odgovori

   Imam jedno pitanje. Recimo da želim kreirati domenu mojeprezime.hr. i to isključivo za privatne svrhe. Znači kao fizička osoba, "obični" građanin.
   I to s ciljem da imam pesonaliziranu a-email adresu tipa ime[at]prezime.hr
   Prema sadašnjim pravilima to nije bilo moguće. Jedino preko tržišne ".com.hr" domene se je moglo(koja je prilično skupa), dok su za "iz.hr" domenu stavili previše ograničenja.

  14. Tomislav Buza
   20. travnja 2010. Odgovori

   Sad kao fizička osoba imaš isto pravo na jednu besplatnu iz.hr odnosno from.hr domenu, ali isto tako imaš i pravo na jednu naplatnu .hr domenu, dakle možeš dobiti mojeprezime.hr uz godišnju naplatu, ali tek nakon 1.7. kad budu i cijene tih domena definirane.

  15. Tomislav Buza
   20. travnja 2010. Odgovori

   Sad kao fizička osoba imaš isto pravo na jednu besplatnu iz.hr odnosno from.hr domenu, ali isto tako imaš i pravo na jednu naplatnu .hr domenu, dakle možeš dobiti mojeprezime.hr uz godišnju naplatu, ali tek nakon 1.7. kad budu i cijene tih domena definirane.

  16. Feniks
   20. travnja 2010. Odgovori

   Ok. Hvala! Onda se nadam da će biti razlike u cijeni u odnosu na to kupuje li naplatnu domenu fizička osoba ili kakva firma. Jer, ipak nije isto dok, recimo 700kn, plaća firma ili obični korisnik.

  17. Feniks
   20. travnja 2010. Odgovori

   Ok. Hvala! Onda se nadam da će biti razlike u cijeni u odnosu na to kupuje li naplatnu domenu fizička osoba ili kakva firma. Jer, ipak nije isto dok, recimo 700kn, plaća firma ili obični korisnik.

  18. Tomislav Buza
   20. travnja 2010. Odgovori

   Prema nekim neslužbenim naznakama sama domena bude jeftinija od 700kn, to može biti i 50kn kao .com domena, a opet i 600kn :) Treba pričekati službenu odluku iz Carneta.
   Isto tako cijenu, odnosno, eventualnu razliku cijene, za fizičke osobe i pravne osobe ćemo također pričekati, ali neka logika mi govori da bi cijena mogla biti jednaka, razlika je u broju domena na koje imaju pravo pravne odnosno, fizičke osobe.

  19. Tomislav Buza
   20. travnja 2010. Odgovori

   Prema nekim neslužbenim naznakama sama domena bude jeftinija od 700kn, to može biti i 50kn kao .com domena, a opet i 600kn :) Treba pričekati službenu odluku iz Carneta.
   Isto tako cijenu, odnosno, eventualnu razliku cijene, za fizičke osobe i pravne osobe ćemo također pričekati, ali neka logika mi govori da bi cijena mogla biti jednaka, razlika je u broju domena na koje imaju pravo pravne odnosno, fizičke osobe.

  20. Feniks
   20. travnja 2010. Odgovori

   Vidiš, vidiš... dobro zboriš. :-) Kak i sam kažeš, treba pričekati, pa ćemo vidjeti. Mislim, ako u CarNetu hoće da ".hr" domena postane konkurentnija u odnosu na internacionalne domene, onda ne smiju pretjerati s cijenama. Inače će i dalje većina hrv. stranica bit na .com, .net i sličnim domenama. Jer, njihov pokušaj da se s tržišnom "com.hr" domenom natječu protiv internacionalnih domena je na slab odjek naišao.

  21. Feniks
   20. travnja 2010. Odgovori

   Vidiš, vidiš... dobro zboriš. :-) Kak i sam kažeš, treba pričekati, pa ćemo vidjeti. Mislim, ako u CarNetu hoće da ".hr" domena postane konkurentnija u odnosu na internacionalne domene, onda ne smiju pretjerati s cijenama. Inače će i dalje većina hrv. stranica bit na .com, .net i sličnim domenama. Jer, njihov pokušaj da se s tržišnom "com.hr" domenom natječu protiv internacionalnih domena je na slab odjek naišao.

  22. Tomislav Buza
   20. travnja 2010. Odgovori

   Mislim da se ne radi direktno o natjecanju ili konkuriranju, jer smo mi ipak premalo tržište za to, a za razliku od crnogoraca (.me) domena nam baš i nije praktična. Visoka cijena po mom mišljenju više služi da na neki način domenski prostor bude čist, jer ako plaćaš recimo 700 kuna godišnje za domenu onda budeš "iza nje" imal i konkretan sadržaja. Doduše za 800 kn (Avalon.hr) dobiš kvalitetan hosting sa uključenom komercijalnom stranom domenom :) pa bi postavljanje naplatne .hr domene dupliciralo taj trošak.

  23. Tomislav Buza
   20. travnja 2010. Odgovori

   Mislim da se ne radi direktno o natjecanju ili konkuriranju, jer smo mi ipak premalo tržište za to, a za razliku od crnogoraca (.me) domena nam baš i nije praktična. Visoka cijena po mom mišljenju više služi da na neki način domenski prostor bude čist, jer ako plaćaš recimo 700 kuna godišnje za domenu onda budeš "iza nje" imal i konkretan sadržaja. Doduše za 800 kn (Avalon.hr) dobiš kvalitetan hosting sa uključenom komercijalnom stranom domenom :) pa bi postavljanje naplatne .hr domene dupliciralo taj trošak.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *