Blog

Što nam je sve donio ovaj tjedan


Za početak sve je fino krenulo jer je mnogima onaj najgori dan bio neradni dan zbog Uskrsnog ponedjeljka. Tako da je radni tjedan počeo u utorak, što se ipak pokazalo primjetnim, jer, barem meni osobno, fali taj jedan dan, nikako da shvatim da je danas petak, da ću uskoro zaključati ured do ponedjeljka i da ću sutra s ekipom put pod noge i krenuti prema vrhu Ivančice.

Uglavnom, tjedan je očito obilježio the događaj ovog tjedna, točnije dva događaja, ali zbog the događaja je ovaj drugi pao u sjenu.
The događaj je, pogađate, objava dijela registra branitelja koji je digao na noge pola Hrvatske. Namjerno pišem pola Hrvatske jer je druga polovica ipak malo pametnija od prve polovice te zna da se radi više o senzacionalizmu nego o samom registru. Kako stvari stoje stvarno je bilo za očekivati da će isti izači u javnost, na ovaj ili onaj način. Ista priča će se kad tad desiti i s misterioznim financiranjima predizborne kampanje gdina Bandića. Što je više skriva to više privlači pažnje na sebe. Očito je da nešto smrdi.
Kaj se tiče registra svakako me se dojmio stav vlasnika servera koji je odbio skinuti site dolje na zahtjev naših lokalnih vlasti. Apsolutno se slažem sa stavom čovjeka, jer ipak je on garantirao klijentu anonimnost, a to bi naši provoditelji zakona trebali znati. Vidjeti ćemo hoće li uspjeti naš CERT i njihov CERT pogodovati da se isti skine s interneta, mada mislim da je već kasno za sve jer ipak tko je htio skinuo je bazu i raspolaže s njom.
Jedan digresija:

Recimo da je već svima počelo gorjeti pod petama po pitanju registra, ponajviše mislim na one koji tu ne pripadaju i oni koji ga tako zdušno štite pa su ga sad kao objavili i, naravno, pronašli par pijuna koje će teretiti kako bi malo digli prašine i skinula pažnja s, recimo, Polančeca kojem je u međuvremenu, vrlo neprimjetno, blokirana sva imovina. Čovjek je kriv i to mu piše na čelu. No, vratimo se registru. Najočitija mi je sada situacija kako se svi sumnjivi branitelji pozivaju na to da je to radna baza, da ona nije točna, da su to podaci koji nemaju veze sa točnim podacima i slično. Ja mislim da je to jedna velika laž. Uzmimo jednog političkog dužnosnika koji je imao braniteljski status i vjerojatno primao i povlastice kakve god one bile. Njihovom objavom, točnije objavom pravog registra, najebo bi uzduž i poprijeko. Sad objavom “netočnog” registra se pozivaju na netočnost podataka i apeliraju da se to mora ispraviti. Dakle, kako veli Predsjednik Josipović, duda varalica, ja bi to malo nadogradio, duda varalica za test javnosti. Da vidimo kako dišu, pa kao prođe tiho idemo s tim podacima, ako ne idemo ih mijenjati dok ne ušute.

Jedna od smiješnih tvrdnji se desila u emisiji Otvoreno uoči objave registra kad ja stanoviti, ravnatelj ili nešto policijske postaje ili odjela (stvarno mi se ne da tražiti) održao predavanje o računalnom kriminalu priznatom stručnjaku za računalnu sigurnost Lucijanu Cariću. Svatko tko je imalo upoznat s tom temom zna da je čovjek trabunjao gluposti. Ne vrijedno daljnjeg spomena.
Također bi se osvrnuo u ovom odlomku na uhićenje blogera Marka Rakara kao osumnjičenoga za odavanje službene tajne kao što je registar branitelja. Isto tako je jedan od, vjerojatno, glavnih dokaza i povoda za uhićenje bio Analytics kod na stranici. Da je Marko to i napravio i da je slučajno napravio taj “retardirani” potez i stavio Analyitics tracking skriptu na site svakako bi zavrijedio da odleži 3 godine u zatvoru. Ali ipak i mala djeca, pa i sam Šlogar zna da je to najobičnija namještaljka. Bojim se da slučajno netko ne skine moj kod pa ga zalijepi uz registar i time baci sumnju na mene.
Također je zanimljiv podatak da je od jučer ili prekjučer vlasnik Invisihostinga stavio mogućnost donacije za server koji će pokretati registar branitelja. Danas taj registar opet radi, znači da se sakupilo dovoljno donacija unutar 24 sata za zakup servera. Zakup servera nije mali novac.
Po meni svakako važniji događaj tjedna nije registar nego registrar. Radi se o novom pravilniku o HR domenama koji je od jučer na snazi. Neki od noviteta su da osim besplatnih domena imamo i naplatne domene, da će i fizičke osobe imati mogućnost kupnje jedne domene, da će tvrtke i poduzeća imati pravo na jednu besplatnu i devet naplatnih domena, da će se do 1. srpnja ove godine formirati registrari koji će biti ovlašteni za registraciju hr domena i da ćemo konačno reći zbogom HRTL obrascima. No, i dalje je članak o registru deset puta čitaniji od članka o registraru. Eh Hrvati…
Mislim da sam ovim postovima o registru branitelja uveo određenu dozu politike na moj blog, naravno, treba malo svega, ali ipak moram se dalje držati teme bloga, a to su nepolitičke teme vezane uz internet, računala i ostalo.
Sveukupno gledajući jedan zanimljiviji krnji poslovni tjedan, doduše još nije gotov, još se svašta može desiti tokom današnjeg i sutrašnjeg dana. No, bilo kako bilo, sutra me čeka priroda, proljeće, roštilj, pivce i zasluženi dan proveden u prirodi uz ženicu, ekipu i fotoaparat. Živjeli!

Oznake:, ,

2 komentara

  1. medulincroatia
    10. travnja 2010. Odgovori

    Tresla se brda, rodio se miš!

  2. medulincroatia
    10. travnja 2010. Odgovori

    Tresla se brda, rodio se miš!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *