Blog

Što nam Google Chrome nudi


Prvo da spomene nudi nam jedan sasvim novi, drugačiji web preglednik, baziran na minimalističkom pristupu gdje i samo autori govore kako su išli sa idejom da minimaliziraju alatke, izbornike i ostale dodatke, a povećaju srednji ekran, odnosno, dio koji je predviđen isključivo za pregled stranice.
Nakon instalacije koja je relativno brza i jednostavna munjevitom brzinom pojavit će se na prvi pogled na tako privlačan prozor koji će zauzeti cijeli ekran. Nakon gašenja i ponovnog paljenja još jednom se susrećemo pojmom munjevita brzina. Uzeo sa dva slična računala te napravio jedan test. Na jednom sam kliknuo pokretanje posljednje inačice Firefoxa dok sam na drugom pokretao i gasio Chrome. Tu operaciju sam ponovio 9 puta. Dakle za jedno pokretanje Firefoxa imate 9 pokretanja Chroma.
Pregled stranica je također znatno ubrzan. Za početni primjer sam uzeo OpenX sustav u verziji 2.6.1. te ga paralelno izvodio u Firefoxu i Chromu. Chrome je u svakom slučaju brže izvršavao javascript i sve ostale web bazirane specifikacije. Također je generiranje stranice sa velikim brojem podataka bilo brže.
Pregledom u stanje memorije prilikom prosječnog rada na browseru dobio sam nove impozantne podatke. Za primjer sam uzeo one osnovne web aplikacije koje manje više imam stalno pokrenute, Gmail, Google docs, OpenX, redakcijski sustav jednog portala, dva prozora za razna surfanja, te sam ubacio još Analytisc tab i wordpress admin tab. Preglednici su Chrome i Firefox.
Chrome je za svaki otvoreni tab rezervirao poseban proces koji je zauzimao nekih 15 megabajta memorije. Ja sam imao 8 tabova po 15 mega te sam time zauzeo 120 mega memorije. S time, da ako mi se desi havarije i blokiranje jednog taba, ostatak radi nesmetano. Brzina rada ne ovisi o količini otvorenih tabova te je rad sa jednim tabom jednak radu sa 10ak tabova.
Firefox si je za tu istu radnju rezervirao 360 megabajta memorije u jednom procesu. Prilikom rušenja jednog taba 95% je vjerojatnost da pada cijeli firefox. Naravno brzina rada u njegovim tabovima je razmjerna količini memorije, drugim riječima što je više tabova firefox je sporiji.
Surfanje webom na Chrome web Os platformi je jednom riječju očaravajuće. Naime uz klasično tab sučenje, željenu stranicu možemo otvoriti u novom prozoru neovisnom od ostataka Chrome sučelja te surfati njime kao da samo u običnom javascript popup prozoru bez ikakvih traka sa alatom. E, to je onaj minimalizam kojeg su autori ovog uratka skoro pa savršeno uklopili u aplikaciju.
Za, kako autori vele, štrebere, desnim klikom na glavu taba, odnosno zaglavlje aplikacije otvaraju vam se dvije opcije bez kojih s vremenom nećemo moću, a to su statistika za štrebere, detaljan pregleda zauzetosti memorije od strane chroma te upravitelj zadacima gdje možete vidjeti što je to sve pokrenuto i rezidentno u memoriji, a vezano je uz vaš preglednik.
Desni klik negdje na prozor u kojem pregledavate web otvaraju se oni osnovni izbornici kopiraj, zalijepi, spremi, preuzmi, te pogledaj element koji je ništa drugo već odličan inspektor koda. Idealna stvarčica za web developere.
Za svaki prozor možete stvoriti prečac i to u start izborniku, desktopi ili paktraci za brzo pokretanje.
Tu je još takozvani Inkognito prozor za pregled weba, a njegova je dužnost da sve što surfate njime ne bilježi u povijest surfanja. Odlično za one koji se skrivaju pred šefovima.
Download sa weba je dobio svoj novi prozor u samoj aplikaciji, te je sada u pravom smisli riječi ftp protokol za krajnjeg korisnika jedna http protokolu, drugim riječima idealno su “spojeni”.
Za kraj, ako ste svoje poslovanje bazirali online, kao moja malenkost, dakle, svi mailovi vam idu preko Gmaila, Microsoft Word ste izbacili zajedno sa Openofficeom i zamijenili ih Google docsima, planer vam je google kalendar, komunikacija sa svijetom vam je gtalk, slike si arhivirate u Photobucketu ili web inačici Picase te onaj radni dio, lopatu i motiku,  imate u obliku online aplikacije onda vam je Chrome jedna jedina platforma koju čete ikada koristiti.
Doduše, moramo imati na umu da se ovdje ipak radi o prvoj beta inačici koja je u nekim segmentima bugovita, ali ipak ukupna ocjena bila bi 9/10.
Na kraju prva prava web aplikacija koja sa pravom nosi pridjev web operativni sustav. Jedini nedostatak ovog uradka je što za vrijeme pisanja ovog teksta postoji samo inačica za XP i Vistu, dok je za Linuxe i MacOS u izradi.

Minimalizam na desktopu

Oznake:, , ,

2 komentara

  1. nikola
    5. rujna 2008. Odgovori

    neke stvari su ok, neke jos nisu ipak beta ... meni osobno se digne kosa kad cujem za neku novu verziju browsera ... opet hackovi i muke u sitne sate ...

  2. nikola
    5. rujna 2008. Odgovori

    neke stvari su ok, neke jos nisu ipak beta ... meni osobno se digne kosa kad cujem za neku novu verziju browsera ... opet hackovi i muke u sitne sate ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *