Blog

Što je danas internet portal?


To bi trebala biti vrata, otvor, prolaz u nešto, negdje. Internet portal bi trebao biti centralno mjesto određene grupe informacija. Izvor znanja. Prozor u digitalni svijet, u nešto.
Koji domaći news portal pratite? Net.hr koji je nedavno doživio preuređenje? Jutarnji koji je u biti lošija preslika dnevnih tiskovina, a tiskovine prelaze u žutilo? Večernji koji više od polovice prihoda plasira van Hrvatske, a opet za razliku od Jutarnjeg, bolji je od svog tiskanog buraza. 24čuke, mobilne novine? Index.hr, koji još drži pristojan omjer relevantna vijest, žutilo? Monitor.hr? Jest da sam dio toga, ali znam kakav strogi režim postoji prema žutilu. Ima još toga, ima na sve to raznih diggera koji objedinjuju sve njihove vijesti u jedne. Teško se odlučiti.
Poduzetnijem Hrvatu se lakše odlučiti pokrenuti neki portal, nego koji portal pratiti. Osobno nisam tip korisnika koji ujutro uz kavicu otvara svoj homepage i masovno  inputira sviježe informacije. Uvijek kad to pokušam uvidim neke nedostatke tog portala/servisa te u nanosekundi odlučim “Ja ću to pokrenuti, ali bolje.” A za taj korak imam sve, imam server, imam domenu, imam open source cms baš za moju želju i mogu ga postaviti u 10 minuta i prezentirati javnosti putem raznih web servisa koji mi to omogučavaju. Na posljetku cijeli dan mi prolazi online, pa imam i vremena.
Gdje je onda problem? Problem nastaje nakon par dana. Kad nabasam na neki novi servis, na neki novi portal sa novim nedostacima i sa novim odlukama od pokretanju boljeg. Dakle, odleprša onaj entuzijazam i ideja o starom portalu koji će krenuti skupljati prašinu, a naslijediti će ga ovaj novi. I tako mogu u nedogled.
Da ne živim u Hrvatskoj, državi koja bi toliko silno htjela biti dio te omražene Europe da generira svoju krizu i recesiju samo kako bi se našla u istoj kanti za smeće sa ostatkom ljudskog jada, vrlo vjerojatno bi bio jedan od imučnijih i bogatijih habitanata ove planete. Jer već sada mi je pomalo neugodno priznati koliko dobrih ideja i pokrenutih projekata nikad nije zaživjelo, vidjelo svijetlo dana, nikad nije doživjelo publiku jer jednostavno nisam imao vremena za njih, što zbog moje nekoncentriranosti na jedan od njih što zbog egzistencijalnih potreba i robovanja drugima koji te zato ili jadno plate ili moraš ganjati i doslovno prositi svoj novac. Dosta mog entuzijazma je ugušeno baš time i već sam si pomalo dosadan.
Uglavnom, nisam jedini koji tako razmišlja, nisam jedini koji tako radi. Puno nas sjedi u nekim tvrtkama radeći sasvim nešto deseto ili pak imamo svoje tvrtke, obrte, udruge i to pomalo kljucamo u nadi da ipak pronađemo nešto više vremena za ispunjenje snova, za raditi ono što volimo i što želimo.
Moja želja, evo budem iskren, se pomalo ostvaruje. Došao sam do faze gdje sa nekolicinom suradnika idem baš u tom smjeru.
Kako je sve to skupa krenulo…
Bilo je potrebno nekliko godina otkada mi se u glavi rodila ideja o dotičnom portalu, da pronađem trojicu sličnomišljenika i da pokrenemo taj servis. Da bi bili imalo konkurentni morali smo to nekako ozakoniti, nekako upisati u statistiku, u povijest. Najjeftiniji način je osnovati udrugu i pokupiti .hr domenu. Samo postavljanje softvera i hardvera je bio najmanji problem, ono što me najviše mučilo je održavanje tog portala svježim, ažuriranim, relevantnim. Dugo me mučilo, naime još uvijek me mući. Ali kad malo bolje razmislim, portal je i danas sviježi, relevantan i redovito ažuriran, dakle ozbiljno smo ga prihvatili, ozbiljno ga radimo. Što je najbolje investirali smo peteroznamenkaste iznose u njega. Još uvijek nismo dobili ni lipe natrag. No, to nas ne mući jer nakon par mjeseci smo došli do faze gdje drugima treba nekoliko godina.
Investirali smo u marketing, u ljudske resurse. Investiramo svoje znanje  vrijeme u nove projekte vezane uz temu portala, ovaj puta stvari idu ozbiljnije, ovaj puta dobivamo feedback iz cijele države. Jedino što me mući, jedino što me brine je što još nema negativne kritike.
Vratio bih se opet na temu naših portala.
U današnje vrijeme nažalost kvantiteta je bitnija od kvalitete. Danas se svatko može pretplatiti na HINA vijesti, investirati par stotina kuna u skriptu koja će čupati te vijesti i objavljivati na portalu i time biti direktna konkurencija svakom portalu. Ako još pokretač ima fotoaparat ili mobitel, živi u Zagrebu i voli se družiti, eto ti redakcije. Foto report s koncerta, s masovnih okupljanja, s ovog, s onog.
Tjedno ih svane po nekoliko. Tjedno ih nestane po nekoliko.
Kako mi prolazi pisanje ovog bloga tako mi sam blog gubi smisao. Što sam htio napisati? Što reći? Ostaviti ću ga kakav je. Tko shvati shvati. Tko ne, neka mi se pridruži.
Evo jedan savjet za kraj
Htjeli bi postati poznati diljem lijepe naše i diljem svijeta? Vrlo lako, ogledajte se samo na Dikane, Dikolorese, Simonice i Antice.
Evo recepta:
Odite negdje na selo ili neki grad. Pronađite jedan mladi par koji je željan pažnje, pompe, uvijek u žiži. Pripazite pritom da odaberete ne previše pametan. Uglavnom svako selo ima barem po jedan, gradići ih imaju po nekoliko. Njih ćete pronalaziti po lokalnim bircevima kako skreću svu pažnju na sebe.
Pristupite im, prezentirate im svoj web koji bilježi astronomsku posječenost te im omogučite da se oni besplatno prezentiraju tisućama dnevnih posjetitelja. Dajte im neka umjetnička imena.
Svakog dana odradite jedan fotosešn s njima (fotkanju u gradu, selu, hodniku, sobi, wc-u s novim kompaktom iz Kauflanda). Kad se malo oslobode neka ona pokaže sisicu, neka on pokaže guz. Neka se malo preznojavaju, neka se malo posvađaju. Sve to javno, na vašem portalu.
Paralelno time vi vodite portal s njima i njima sličnima, otvorite blog, teme na forumima, šibajte po fejsbuku, tviteru, šaljite članke domaćim portalima, većina njih ako primjeti dovoljnu dozu žutila bude to objavila.
Uglavnom, ako se malo potrudite u 6 mjeseci imate nove hrvatske selebritije koji će zauvijek zasjeniti i Simonicu i Antea (poduzetnik, LOLčina) i Dikolorese i ostale njima slične i željne pažnje.
Nažalost to je današnjica.
Znanstvenika, studenata, pravih poduzetnika ovdje nema, ili su već odavno napustili Hr ili su na zavodu za zapošljavanje ili jednostavno preživljavaju negdje drugdje.
Lijepa naša!

Oznake:

0 Comments on Što je danas internet portal?

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *