Blog

Seesmic.com, moja društvena mreža


Naletio sam na ovu alatku tražeći mikroblog desktop aplikaciju za Mac, s mogućnosšću ažuriranja Twittera i Facebooka, a da je ujedno mogu imati online (web aplikaciju) te pristupiti s drugih ne Mac sustava, recimo Windows ili Linux. Pritom mi je još jedan kriterij pretrage bio i mogućnost da sve to skupa mogu imati i na BlackBerry-u. Uz to kao perverzni dodatak pretrazi sam ubacio i mogućnost mikrobloganja na sva tri načina, dakle preko desktop aplikacije, web servisa i smartphone-a. Da li sam dobio traženo? Nisam. Dobio sam 90% traženog. Dobio sam Seesmic.com, set servisa koji sebe naziva društvena mreža (social network). Jedini logičan zaključak koji mogu iz toga zaključiti je da ću ja sad fino sebi složiti moju društvenu mrežu s koje ću pristupati iz bilo kojeg dijela svijeta, a iskoristiti ću sve potencijale Facebooka, Twittera i mikrobloganja. Onih 10% gubim jer je isti samo za iPhone. Iskreno ne volim baš iPhone jer mi odiše pomodnošću. Ovo možda zvuči kao blogohuljenje od strane Mac korisnika, ali kaj ću, BlackBerry mi je puno jača i profesionalnija alatka za moje potrebe.
Dakle, Seesmic.com. Ovaj post je još jedan od mojih real time postova gdje ću krenuti u otvaranje računa na Seesmic.com, preuzimanja aplikacije i početi istraživati dotični servis. U ovom trenutku još ne znam da li ću imati materijala za slijedeći odlomak 🙂

Off topic
Opet je moja kreativno istraživačka faza brutalno prekinuta. Molim pomoć. Ne znam više kako, pokušao sam se odjaviti s mailing liste na koju se na kraju krajeva nikad nisam ni prijavio. Naime, ne želim primati newsletter od Miroslava Tuđmana. Apsolutno se protivim načelima koja njegov stožer tamo navodi, ne slažem se s tom politikom, a osim toga e-mail pokušavam držati što je više apolitičniji. Stoga, evo jednim javnim pozivom molim da mi više ne šaljete newsletter. Znam da ovo izgleda utopijski, ali ja se nisam prijavio na newsletter, dakle pokupili ste mi e-mail negdje, a drugo, svaki newsletter mora imati opciju odjave. Tuđmanova očito nema.

Picture 1Seesmic.com, vizualno čista i jednostavna stranica koja mi na samome početku nudi mogućnost odabira da li želim desktop aplikaciju, iPhone aplikaciju ili web aplikaciju. Prvi korak odabirem desktop aplikaciju. Seesmic je distribuiran putem Adobe AIR procedure i instalacije tako da je kompatibilan sa Windows i MacOS sučeljima.
Sama instalacija je trajala nepunih 3 sekunde, toliko brzo da sam na prvi pogled pomislio da se radi o nekom bugu, greški. No, Aplication folder uredno dobiva novu ikonu. Nakon pokretanja prvo što moram je unijeti podatke mojih socijalnih mreža, u ovom slučaju to su Twitter i Facebook podaci, i to navedenim redoslijedom. Za popunjavanje Twitter podataka, osim samih pristupnih podataka, zadajem koliki postotak zahtjeva se procesuira unutar sat vremena, te vremenske intervale za osvježavanje tweetova, odgovora, direktnih poruka i favorita.
seesmic_full
Dosad sam kao desktop aplikaciju za Twitter koristio TweetDeck s kojom sam bio relativno zadovoljan, no već i na prvi pogled moram priznati da je TweetDeck upravo ovog trenutka zamijenjen. Seesmic je pregledniji, jednostavniji, a što je najbitnije audio notifikacije su primjerenije svakodnevnom radu. Iskušao sam i samo Tweetanje, prekrasno i jednostavno, a naposljetku i brzo. Uz to, idealan je za korisnike koji imaju po nekoliko različitih Twitter računa.
Drugi korak mi je dodavanje Facebook accounta. Facebook u zadnje vrijeme ne koristim toliko često jer je počeo gubiti na kvaliteti i prepun je raznih igrica, farmi, akvarija i sličnih dodataka koji meni stvaraju više problema nego koristi. Ali ipak još nisam u fazi zatvaranja računa, ionako samo zatvaranje računa na Facebook-u u neku ruku nije moguće, jer podaci ostaju na serveru. Veliki minus. Uglavnom, dodavanje Facebook računa ne ide toliko glatko, prvo me iznenadio porukom da je Facebook račun već dodan, a drugo je što nikako da se učita stranica s mojim podacima. Ostavljam ga neka se loada i idem dalje.
Za razliku od TweetDecka, Seesmic ima mogućnost automatskog pokretanja prilikom paljenja računala, ima englesku provjeru pravopisa i još nekolicinu opcija koje sad neću spominjati jer nisu presudne za normalan rad.
Prije samog prelaska na drugu aplikaciju, web aplikaciju, odlučio sam provjeriti situaciju sa spajanjem na Facebook. Naime, radilo se o nekom sitnom bugu koji se rješava klikom na Save gumb i nakon toga slijedi uredno i brzo spajanje te sinkroniziranje sa Facebook računom.
Klikom na Facebook link u lijevom panelu, automatski se dodaje još jedna kolona na kojoj se nalaze posljednji Facebook postovi. Doduše u trenutku pisanja bloga 80% njih su NikTitanik postovi 🙂 Nešto smo aktivni u zadnje vrijeme? 🙂
iPhone aplikaciju preskačem sve dok ne bude BlackBerry aplikacija, a koliko vidim još uvijek rade i na iPhone.
Dakle, skok na web aplikaciju
Ne znam što sam tu htio dobiti, no nakon prijave svojim twitter računom i dvostruke provjere mi je prošlo pitanje glavom “A kaj će mi web servis kad se isto tako mogu direktno prijaviti na sam Twitter?”. Ubrzo sam si odgovorio na to pitanje.
seesmic_web
Dobio sam skoro identičnu desktop aplikaciju, samo što je ova on-line. Dakle, točka 2 od 4 je usvojena te postaje i favorite web aplikacija za tweetanje.
Napomenuo bih samo da inicijalna prijava preko Twitter računa nije ujedno i registracija. Za registraciju je potrebno još jednom unijeti korisničko ime (uzeo sam twitter korisničko ime zbog jednostavnosti) email i zaporku.
Uvjet 3 – mikrobloganje
Pa Twitter i je moj alat za mikrobloganje, dakle i to je rješeno.
Jedini zahtjev koji još nije zadovoljen je mobitel. No, voljan sam ekipi dati vremena i vidjeti što će biti sa iPhone aplikacijom, jer nije rijedak slučaj da nedugo nakon iPhone izađu i BlackBerry te Android aplikacije.
Seesmic se nalazi na www.seesmic.com
seesmic_web_list

Oznake:,

0 Comments on Seesmic.com, moja društvena mreža

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *