Nepuna 24 sata nakon službenog puštanja koda u javnost, na Internetu već postoje pripremljen image datoteke novog Google-ovog operativnog sustava. OS je još uvijek u razvojnoj fazi te ga nije moguće postaviti kao samostalni OS na računalo, već se pokreće preko virtualnih sustava (Virtual machine). Ja sam skinuo Sunov Virtual Machine te image pripremljen za njega i sve to skupa, kako nisam u uredu na Macu, pokrenuo na laptopu sa XP OS-om.
Inicijalno pokretanje Chrome OS traje svega nekoliko sekundi
Kao prijavu u sustav sam koristio Gmail račun, no kasnije prilikom otvaranja kartice Apps sustav, odnosno kartica za pokretanje aplikacija/weblikacija, tražio me @google.com account, koji izgleda da nemam. Isprobao sam sve svoje Google pritupne podatke (u biti samo jedan koji mi vrijedi za gmail, wave, te sve ostale lokacije). Na priloženim slikama se vidi kako u praksi izgleda prva inačica novog OS-a. Moram priznati da mi se svidjela kombinacije minimalizma i ugodne plave boje kao osnovne boje operativnog sustava. Prijava u sustav traje svega nekoliko sekundi, što su i programeri najavili. Očekuje se još veća brzina finalnog proizvoda, a isto tako moram uzeti u obzir da pokrećem tešku radnu inačicu preko virtualnog sustava, što ću kasnije i doživjeti na raznim bugovima. Bit svega je da radi.
Neke opcije su još u izradi
Na samome početku sve izgleda na prvi pogled prilično siromašno. Od samog početka nisam mogao uvidjeti razliku između Chrome preglednika i Chrome OS-a. U tom trenutku su mi glavom projurile rečenice s jučerašnjeg Webcasta u kojem se govori upravo o tome kako je Chrome OS u biti web preglednik. Barem u ovoj fazi razvoja. Nakon te spoznaje ono što sam prvo htio isprobati je podešavanje postavki operativnog sustava. Gdje su kakvi driveri, file explorer, nešto? Ne, toga nema. Chrome OS je operativni sustav namijenjen pregledavanju weba. Aplikacije koje se vrte u Chrome OS-u su u biti weblikacije koje pokrećemo u našem web pregledniku. Apps kartica do kojeg nisam uspio doći je u biti jedna vrsta bookmark kartice sa definiranim weblikacijama koje koristimo (Youtube, MySpace, Facebook, Twitter, Orkut, Docs, Gmail, …).
Twitter :)
Chrome OS će vas na prvi pogled ili očarati ili razočarati. Očarati će vas ukoliko ste tražili operativni sustav koje ćete postaviti na vaš laptop ili netbook te ga koristiti isključivo za Internet vezane poslove, dakle ako ste orijentirani na aplikacije koje se nalaze isključivo online (društvene mreže, blogovi, Picasa, Docs, …). Brzina, jednostavnost korištenja i još jednom brzina i jednostavnost korištenja su mu glavne odlike. Razočarani pak ćete biti ukoliko ste očekivali standardan operativni sustav poput linuxa, windowsa ili macosa odnosno, bilo koje druge distribucije.
Chrome je OS, točnije Chrome je WebOS.
Što je sve potrebno za pokretanje?

 • Pripemljeni image file za Sun Virtual Machine preuzmite ovdje.
 • Sun virtual machine (VirtualBox) download link.
 • Detaljnje upute postavljanja i pokretanja Chrome OS preko SVM ovdje. (thnx. Zoran Olujić)

Niže se nalazi još nekolicina screenshotova koje sam ulovio prilikom testiranja.

Postavke za podešavanje operativnog sustava
Postavke za podešavanje operativnog sustava
Detaljni pregled i podešavanje opcija sustava
Detaljni pregled i podešavanje opcija sustava
Apps kartica nas traži @google.com račun, nažalost to ili nemam ili neznam koji je
Apps kartica nas traži @google.com račun, nažalost to ili nemam ili neznam koji vrag to je
Youtube radi iz prve, dakle nema posebnog instaliranja flash playera
Youtube radi iz prve, dakle nema posebnog instaliranja flash playera
Najbitnije od svega je da učitava ovaj blog bez ikakve zadrške :)
Najbitnije od svega je da učitava ovaj blog bez ikakve zadrške 🙂

13 thoughts on “Prvo pokretanje Chrome OS (dali bebi zvečku)

 1. Meni očajno radi u virtualu, očekivao sam da će loše raditi, ali ne baš toliko. No, ovo čak nije ni alpha verzija, a finalna verzija bi trebala da se pojavi tek za nekih godinu dana.
  Sve u svemu, biće zanimljivo pratiti razvoj ovog novog pristupa netbook računarima.

 2. Meni očajno radi u virtualu, očekivao sam da će loše raditi, ali ne baš toliko. No, ovo čak nije ni alpha verzija, a finalna verzija bi trebala da se pojavi tek za nekih godinu dana.
  Sve u svemu, biće zanimljivo pratiti razvoj ovog novog pristupa netbook računarima.

 3. Meni isto radi izuzetno loše i bugovito, ali uzmimo u obzir da se ne radi o nikakvoj službenoj release inačici, ovo je opensource kompajliran od strane nekoga, tako da je dobro što uopće radi. Ja ga vrtio na XP, u ponedjeljak ću probati na Mac-u i Suse-u

 4. Meni isto radi izuzetno loše i bugovito, ali uzmimo u obzir da se ne radi o nikakvoj službenoj release inačici, ovo je opensource kompajliran od strane nekoga, tako da je dobro što uopće radi. Ja ga vrtio na XP, u ponedjeljak ću probati na Mac-u i Suse-u

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *