Blog

Probijena sigurnosna rupa na Google Webmasters alatima – provjerite si ovlasti i dopuštenja!


Kako smo mogli pronaći diljem interneta Google Webmasters alati su trenutno pod pažnjom jer je ustanovljena sigurnosna rupa u samom alatu. Naime, problem se manifestira u tome da se za određene stranice ponovno verificiraju i odobravaju stari računi.
Primjerice, ako ste nekad vodili Webmasters alate za neku tvrtku, portal onda se može desiti da ste ponovno verificirani vlasnik iste, odnosno ako ste vlasnik stranice onda može biti da je jedan od vaših bivših zaposlenika, zadužen za optimizaciju, dobio pristup Webmasters alatima. S jedne strane i nije neki veliki problem, ali s druge strane isti može biti katastrofalan za sve koji su vodili ili još vode optimizaciju za tražilice tih stranica.
Na svu sreću nisu primijećene nikakve hakerske odnosno black hat aktivnosti koje bi mogle doista zamrsiti stvari primjerice postavljanjem sasvim drugačije mape stranica te promjenama target publike za određenu stranicu i tako dalje.
Osobno na svom računu nisam primjetio nikakve dodatne dozvole osim onih koje imam, osim problema što sam odjednom izgubio ovlasti nad alatima za ovaj blog te sam ih morao ponovno verificirati. Da li je to vezano uz tu sigurnosnu rupu ili ne još moram istražiti.
Uglavnom, iz Googla još uvijek nema nikakvih službenih objašnjenja nastale situacije.
Evo što kaže Twitter:
https://twitter.com/mickid2000/statuses/273565684687048704


Foto: davidnaylor.co.uk

Oznake:, , ,

0 Comments on Probijena sigurnosna rupa na Google Webmasters alatima – provjerite si ovlasti i dopuštenja!

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *