Blog

Otpadnih voda ćemo se rješavati – gorenjem


Razmišljao sam o naslovu tipa – Voda koja gori, ali nekako sagledavajući širu priču, materija koja se pali tehnički nije voda koju mi znamo, a gorenje je oksidacija bez vidljivog plamena.

Ono čime se astronauti u ISS-u  (Međunarodnoj svemirskoj stanici) bave danas je problem oko gorenja vode. Naime, u NASA-inom istraživanju koje je pokrenuto u srpnju prošle godine habitanti ISS su krenuli baviti se rješavanjem problema otpadnih voda, koje doista predstavljaju problem negdje u svemiru.
Dosad su došli do spoznaje da ako otpadnu vodu. ali i bilo koju drugu vodu, stavimo pod pritisak od 217 atmosfera te je ugrijemo na temperaturu veću od 158 stupnjeva Celzija ona prelazi u neko stanje koje nazivamo super kritično stanje, a koje je neka vrsta gustog komprimiranog plina. Dakle nije ni plin, a nije ni tekućina.
Ako toj smjesi dodamo neki organski materijal (primjerice zemlju) dobivamo trenutnu kemijsku reakciju oksidacije, što je u suštini vatra, odnosno gorenje bez plamena.
Istraživanje ove super kritične vode se odvija na ISS čisto iz razloga jer se tamo nude jedinstveni uvjeti, odnosno mikro gravitacija koja omogućuje lakše i detaljnije istraživanje.
Ono što je bitno za nas zemljane, je da će ta super kritična voda biti odličan alata za rješavanje kanalizacije te otpadnih voda organskoga porijekla – zamislite da ono što pustite kroz WC školjku nakon velike nužde samo – nestane, oksidira.
Jedini problem koji se javlja, a kojeg trenutno rješavaju jest problem soli. Naime oksidacije će se zbog velikih pritiska morati odvijati u zatvorenim metalnim rezervoarima, a sol koja se nalazi u većini tih otpadnih voda također oksidira te s metalom reagira u obliku hrđe, odnosno dugoročnog propadanja metala.
Čim riješe taj problem, očekujte polagano izumiranje danas poznatih kanalizacijskih sustava.

0 Comments on Otpadnih voda ćemo se rješavati – gorenjem

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *