Blog

Nepotpune informacije na Radiu 101


Dovoljno dugo sam se suzdržaval u nadi da će se promijeniti i u neku ruku provjeriti informacije koje šalju direktno u eter. Konkretno radi se o promoviranju Olympus Pen fotoaparata. Naime, manje više u svakom javljanju čujem po nekoliko nepotpunih, i sukladno tome, krivih informacija. Nekakve subjektivne stavove i obveze prema oglašivaću ću zanemariti, no ipak preko nekih činjenica ne mogu proći kao fotograf i poznavatelj fotografske tehnologije. Nadam se da mi neče zamijeriti 🙂
Prvo, nije točna tvrdnja da na Olympus E-P1 paše bilo koji novi, stari objektiv, odnosno ta je informacija nepotpuna. Dakle činjenice koji oni donose, a to su da bilo koji objektiv koji imamo doma na tavanu, u ladicama ili bilo gdje bez problema stavljamo na E-P1 nije točna. Pen je baziran na micro Four-Thirds tehnologiji te se na njega mogu stavljati svi objektivi, novi ili stari, koji imaju micro Four-Thirds navoj, a to su recimo Zuiko Digital objektivi, dio asortimana Panasonic, Sigma objektiva. Uz fotoaparat dolazi i set dodatne opreme, a među njima su i adapteri koji omogučavaju stavljanje svih ostalih Four-Thirds objektiva (MMF-1 adapter), te MF-2 adapter koji omogučava spajanje starih OM objektiva. Dakle točna činjenica bi bila da na njega, uz dodatne adaptere možete stavljati skoro sve stare i nove objektive namijenjene Olympus fotoaparatima. Za spajanje Nikon F objektiva, Canon objektiva, te ostalih ne Olympus objektiva, potrebno je dodatno kupiti adapter kojim se mijenja navoj i priprema postolje za druge objektive. Pri tome treba imati na umu da u većini slučajeva, ako objektivi to podržavaju, gubimo dvosmjernu komunikaciju između tijela i objektiva, a o samim performansama koje dobivamo spajanjem raznih objektiva i Pen aparata da i ne pričam. Postoje slučajevi kada možemo dobiti i odličnu fotku, no u većini slučajeva ćemo se vraćati na kit 14-42 ili 17m Pancake objektive. Također bih napomenuo da nestručnim mijenjanjem objektiva možemo ozbiljno “zeznuti” i sam senzor/srce fotoaparata. Na tavanu imam stari Kiev kojeg eto nikako ne mogu stavljati na Pen.
Na kraju, osim samog retro dizajna i nekih noviteta u Olympus proizvodnji on nije nešto posebno. Ni u kom slučaju nije za uspoređivanje te poistovjećivanje sa SLR i DSLR fotoaparatima (to nisam čuo na 101 već vidio po raznim drugim medijima), jer (D)SLR ne znači samo izmjenjivi objektivi.
Uglavnom Pen je namijenjem masovnoj upotrebi ili kao fotoaparat u slobodno vrijeme, a nerijetki je slučaj da se koristi kao modni dodatak.
Evo malo detalja o Olympus E-P1 Pen-u

Oznake:,

0 Comments on Nepotpune informacije na Radiu 101

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *