Krajem prošle godine me posjetila ne baš pristojna ni sposobna osoba koja se predstavila kao djelatnica u prodaji i marketingu MTI Žute stranice te mi došla ponuditi sponzorirani upis u tiskanom izdanju za 2009. godinu. Na početku sam je odmah uljudno odbio uz objašenjenje da mi to ne treb i nije mi u interesu takav način oglašavanja. No, kako pristojnosti u toj osobi nije bilo ona je pilila i pilila dalje. Doslovno prisiljavala me ispuniti neobvezujući zahtjev za ponudom. S moje strane sam prihvatio ispunjenje togazahtjeva čisto da je se riješim i da mi izađe iz ureda. Nakon što sam joj rekao da uzme kao uzorak najjeftiniju varijantu jer ona se usudila sa predavanjima kako mi se ne isplati najjeftinija već ona skuplja inačica te kako imaju neki, koliko sam skužio “izmišljeni” popust. Tada sam i ja postao malo bezobrazan i očito uz određenu dozu negodovanja i onako kako se veli “preko kurca” išla ispunjavati zahtjev.
Nakon toga, uz dosta kašnjenja, mi je stigla ponuda koju sam ja u slučaju pristanka morao prihvatiti. Na toj ponudi je bio i vizualni izgled mog oglasa koji je bio sve samo ne ugodan. Drugim riječima, mojim žargonom čisto smeće koje nema veze sa identitetom moje tvrtke. Cijena je bila veća od one koju mi je stanovita akviziterka ponudila, jer je ona vidi vraga, očito namjerno zaboravila reći da na tu cijeni nije uračunat PDV. Tako da je već na ponudi PDV anulirao popust. Naravno da nema šanse da sam išao prihvatiti jednu tako neprofesionalnu i nestručnu ponudu.
Uglavnom na ponudu sa se oglušio nisam se osjećao potrebnim javljati da ne ide, drugim riječima dobio sam ponudu, nisam je prihvatio i nisam uplatio koliko traže. A radilo se o 1200,00 kuna, što je godišnje pretplata na oglas.
U srpnju ove godine mi dolaze nove Žute stranice za 2009. godinu, pazite u srpnju! U njima faktura na 1464,00 kn. Iznos popusta na računu je 0, da nula! U žutim stranicama oglas kojeg su oni kreirali, a ja ga nisam verificirao, nisam im uopće dao dozvolu da ga objave.
Prije nekoliko dana dođe mi pismo stanovite odvjetnice sa molbom da uplatim dug plus par stotina kuna sudskih troškova. Pozelenio sam od bijesa, a također znadem da će ovih dana opet na vrata zakucati njihov akviziter, bojim se da neće dobro proči, tako da ako ovo čita, soba broj 40 ne ulazite.
Same stranice koje na kraju krajeva nisu cjelogodišnje već polugodišnje nisu mi dovele ni jedan poslovni upit, jednostavno onaj tko i uzme plaćeni oglas može biti siguran da baca novac uzalud. Stanovite stranice samo su još jedan način nekog beskrupuloznom direktora da namakne novac bez garancije uspjeha i bez imalo smisla za marketing i slobodnu prodaju.
Dakako, razgovarao sam ja i sa svojim pravnikom i uskoro ću dobiti povratnu informaciju od njega, ali preliminarno sve upućuje da ja nisam bio dužan to platiti pošto nisam prihvatio ponudu te mi povezao moje poslovanje s upitnom rečenicom: “Kud bi ti došao da ideš prisiljavati naplaćivati svaku ponudu koji si izdao?” Odgovor: “Iza rešetaka.”
Dakle, kad vam ulete MTI akviziteri, moj savjet, pokažite im vrata prije nego progovore.

8 thoughts on “MTI Žute stranice – primjer lošeg poslovanja

  1. Tak su mene pokušali izraditi neki amateri, čini mi se iz Varaždina. Neki web oglasnik, samo nisam bio takav “naivac” ko ti,ali svejedno su probali naplatiti nepostojeću ponudu!Jednom sam ispunio kontakt “besplatan” obrazac za web oglašavanje na njihovim stranicama i za par mjeseci stiže račun za obavljene usluge:) Tada sam nazvao “novokompovanu webpoduzetnicu” koja je nakon žustrog razgovora i prijetnji s njene strane o tužbama, rekla da ona tako radi i ako prođe,prođe!!!

  2. Tak su mene pokušali izraditi neki amateri, čini mi se iz Varaždina. Neki web oglasnik, samo nisam bio takav “naivac” ko ti,ali svejedno su probali naplatiti nepostojeću ponudu!Jednom sam ispunio kontakt “besplatan” obrazac za web oglašavanje na njihovim stranicama i za par mjeseci stiže račun za obavljene usluge:) Tada sam nazvao “novokompovanu webpoduzetnicu” koja je nakon žustrog razgovora i prijetnji s njene strane o tužbama, rekla da ona tako radi i ako prođe,prođe!!!

  3. evo ja sam jedan od tih…Ali nikad takosta nebi napravio jer bi mi to bilo ispod casti ,mislim da nebi nikog poslje toga mogao u oci pogledat..ovo je za mene to je ta doticna osoba napravila “pederski” te nama koji radimo svoj posao posteno i kvalitetno rusi ajmo rec “ugled”..pa ja bi ju osobno strpo u vrecu i tukao batinom…

    http://www.belisce-online.info
    http://www.valpovo.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *