Blog

Mnogo novoga za Google Docse, ali ponešto i za Gmail


Ovog tjedna Google je izbacio novi update za Google Docs aplikaciju koje su dio novog razvojnog procesa i koje nemaju podršku za starije inačice preglednika kao što su Internet Explorer 6 i starije, donosi službeni Google blog.
Google nas je također  iznenadio sa nekoliko korisnih dodataka za Gmail kao što je integracija s kalendarom i inačica za iPad.

Google Docs

Za početak bih spomenuo da su cijeli Docsi doživjeli znatno ubrzanje i usprkos proširenoj simultanoj kolaboraciji rad ostaje i dalje ugodan i brz. Također je prošireni i spektar unesenih dokumenata i datoteka (import documents) kao i rad s njima.
Jedan od značajnijih noviteta u aplikaciji Docs je kolaboracija koja od sada podržava i do 50 korisnika koji mogu u realnom vremenu raditi na otvorenom dokumentu, a da pritom ostali aktivni suradnici, također u realnom vremenu, vide sve promjene koje se dešavaju na dokumentu. Naravno, ako 50 korisnika radi istovremeno na dokumentu, praćenje rada od strane korisnika nije moguće zbog ljudskih nedostataka tolikog multitaskinga 🙂
Dodani su i Google crteži (Google Drawings) u kolaboraciju tako da je omogućen zajednički rad na dijagramima, shemama, crtežima i slično.
Što se tiče same obrade teksta Docsi su sve više sličniji klasičnim velikim aplikacijama poput oba Office paketa te sličnih, pa ja sukladno tome poboljšano korištenje popisa i nabrajanja (bullets i numbered lists), vrlo jednostavno ubacivanje slika te premještanje po dokumentu na principu drag-and-drop (povuci i ispusti). Poboljšan je rad sa marginama i tabulatorom koji dosad zbog tehnologija koje nisu podržavali stariji preglednici nije bio implementiran u potpunosti.
Tablične kalkulacije sada imaju tabelu za uređivanje formula, drag-and-drop kolone te automatsko punjenje kolona i ćelija.

Google Mail – Gmail

Integracija Kalendara i Gmaila

Gmail je u potpunosti doživio integraciju kalendara, pa sada možemo u e-mail poruci poslati i cijelokupni prikaz određenog događaja uz kalendara. Isto tako, ako nam dozvoli sugovornik, imamo uvid u njegov kalendar te možemo vidjeti kad je slobodan za određeni događaj koji planiramo. Kalendar, pozivnicu dodajemo u poruku prilikom njezinog pisanja klikom na Insert: Invitation.

Drag-and-drop funkcija za priloge

Dosad je, barem meni, najdosadniji dio prilikom pisanja poruke bio dodavanje priloga. Od sada Gmail podržava drag-and-drop funkciju pomoću koje poznatom metodom povuci-potegni dodajemo priloge (attachements) u mail poruku u vrlo kratkom vremenu. Za sada tu opciju podržavaju Chrome i Firefox 3.6+ preglednici.

Gmail za iPad

Naravno, bilo je za očekivati, Gmail je izradio sučelje prilagođeno i za trenutni hip među gadgetima, Apple iPad.

Možda će priloženi video malo preciznije dočarati nove mogućnosti Google Docs aplikacije.

Oznake:, ,

1 Comment on Mnogo novoga za Google Docse, ali ponešto i za Gmail

  1. Tweets that mention Mnogo novoga za Google Docse, ali ponešto i za Gmail | tomislav buza blog -- Topsy.com
    18. travnja 2010. Odgovori

    [...] This post was mentioned on Twitter by IT-infoNEWS, tomislav buza. tomislav buza said: Mnogo novoga za Google Docse, ali ponešto i za Gmail http://is.gd/bxVtM [ blog post #buzz4web ] [...]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *