Blog

Mac ili PC – vječno nadmudrivanje


Upitamo li Macovca koji mu je sistem najbolji, najdraži, najjednostavniji velika je vjerojatnost da će odgovoriti Mac, ako isto to pitanje postavimo PC korisniku vrlo vjerojatan odgovor je PC. U mom svijetu sebe ću proglasiti kompetentnim autorom slijedećeg posta jer ima 10+ godina ozbiljnog PC iskustva i 3+ godine Mac iskustva, dodajmo tome još 5+ linuxarenja. Kod Maca se podrazumijeva pokretanje Mac OS-a, a pod PC Windows operativnog sustava.

Post je više opisnog karaktera, a ne neko suhoparno uspoređivanje pozitivnih i negativnih aspekata korištenja oba sistema. Sve se baziralo isključivo na mom osobnom iskustvu bez istraživanja i traženja resursa po internetu.

Pitanje stabilnosti sustav

U društvu vrijedi neko nepisano pravilo da je Mac računalo stabilnije za rad i korištenje od PC računala. Slažem se apsolutno s tom tvrdnjom, ali ipak ću je uzeti s određenom rezervom jer nije svaki Mac sustav stabilniji od svakog PC sustava. Recimo, kad sam kupovao svoj iMac 20″ cijena mu je bila oko 8000,00 kuna, ona se ni danas nije nešto puno mijenjala, samo su porasli inči dijagonale Mac računala. Za 8000,00 kuna sam dobio Mac računalo s operativnim sustavom koje je izuzetno stabilno, koje i danas radi skoro isto bez ikakvih reinstaliranja, formatiranja i slično.
Ako pogledamo situaciju s hardverskog aspekta i ako od cijene uzmemo recimo 1500,00 kuna koliko je po mojoj procjeni cijena Mac OS-a dobivamo brojku od 6500,00 kuna. Uložimo li 6500,00 kuna u sklapanje PC računala iste konfiguracije dobivamo isto tako stabilan i pouzdan PC sustav. Naravno da nećemo to PC računalo sklapati kod nekog upravo otvorenog informatičkog obrta iz obližnjeg sela koristeći neprovjerene komponente, već ćemo se odlučiti za neku etabliranu tvrtku, ili čak uzeti brand poput HP-a. S druge strane za 6500,00 dobivamo odličan laptop. Mac laptop ovdje izlazi iz konkurencije zbog cjenovnog razreda koji je daleko veći. Dakle, s hardverske strane Mac nije ništa drugo već idealan sklop dobro provjerenih i kompatibilnih komponenata. Isto to, po vrlo sličnoj cijeni možemo dobiti i u PC svijetu.
Softversku tekmu ipak ovdje malo vodi Mac, no opet ću uzeti rezerve u ovoj tvrdnji. Ako usporedimo Mac OS 10.xx i XP sustav, onda bi se dalo raspravljati o tome. Uzmemo li Mac OS 10.xx i Vistu, onda će nam i sami Microsoftovi inženjeri potvrditi da ja Mac OS pobjednik. No, Mac OS i Windows 7 trenutno vode žestoku tekmu te su šanse za pobjedu jednake na obje strane, a nije ni za odbaciti mogućnost da ostane neriješeno.

Pitanje korištenja sustava i pristupa korisniku

Referentni korisnik je prosječni korisnik, znači korisnik poput mene i sličnih, korisnika koji nisu audiofili, koji nisu filmaši i 3D animatori te natprosječni gejmeri. Istina je da je MacOS zgodniji, ima simpatičnije korisničko sučelje, ima podršku za manje više sve multimedijalne elemente koji trebaju korisniku, no, zar to nema i PC?

Video

Mac ima iMovie, Windows ima Movie Maker, OK, iMovie je ipak malo bolji od Movie Makera, no koliko ja radim obradu videa s iMovie programom isto to može, a i radi kolega sa Vistom i Movie Makerom. Rezultati isti, njemu možda treba par minuta više vremena jer mu je hardver slabiji.

Audio

Sve što radim po pitanju zvuka na Macu mogu isto tako mogu raditi i na PC računalu. Konkretno, u mom slučaju se radi o snimanju, obradi i postprodukciji Podcast zapisa. Dio podcasta na mom blogu je rađeno na Mac-u, a dio na PC-u. Razlike nema, finalni proizvod je isti, a sami rad na njima se skoro ne razlikuje. Opet mi treba malo više vremena da isti napravim na PC računalu jer mi je sistem malo slabiji.

Fotografija

Prednost ide na stranu Mac-a jer je kao takav zamišljen kao multimedijalno računalo. No, s druge strane ova kategorija je jednaka i prethodnoj Video kategoriji. Sve što može Mac može i PC te obrnuto. Mac dolazi sa kvalitetnim ekranom s većom dinamikom i dubinom boja od prosječnog PC monitora pa onda tu ide prednost njemu jer da bi se dobila ta kvaliteta slike prikazana na PC računalu, ipak treba uložiti još dodatnih par tisuća kuna za kvalitetan monitor.

Web related stvari

Apsolutno identično. Gmail, Apps, i sve kaj se weba tiče radi identično na oba sustava. U nastavku ovog aspekta dajem malu prednost PC računalu i to zbog, ajmo reći, po nekima nedostatka Windows sustava, a to je Internet Explorer. Pošto još uvijek velika većina korisnika koristi PC računalo sa Windows operativnim sustavom i Internet Explorer preglednikom vrlo mi je bitno da imam mogućnost provjeravanja stranica i tim preglednikom. To mi je bitno i po pitanju marketinga i banera, po pitanju webdizajna, po pitanju bloga i slično. Mac Os ima Parallelse i može se postaviti Windows operativni sustav na njega zajedno sa Internet Explorerom, međutim to nije to. Takav Explorer prikazuje stranicu ispravno, kao i Firefox, Chrome ili Safari na Macu, što je isto kao i Firefox, Safari ili Chrome na Windows računalu, ali opet različito od Explorera na PC računalu. Potonjih korisnika ima barem još 30%. Dakle, prednost Mac operativnog sustava po ovom pitanju je, usudio bih se kazati, upravo njegov nedostatak.

Igrice i sličan zabava

Tu bitku definitivno odnosi PC računalo. Nema potrebe dalje trošiti vrijeme na to. Ako uzmem sebe kao polaznu točku u ovoj kategoriji onda mi je svejedno. Jedine igre koje igram na računalu su Samorost i Machinarium. Obje ima za PC i Mac, a i Linux te rade savršeno na sva tri sustava. Za ostalo imam PS2 🙂

Tablice, obrada teksta te ostale office djelatnosti

Tu imamo konkretnu tekmu Microsoft Office alata i OpenOffice alata. Vrlo često je upravo ovo tema koja se povlači na Apple reklamama, a kao prednost PC računala. Mislim da su tu oba sustava jednaka jer obrada teksta i tablične kalkulacije su danas stvari koje bez problema može vrtjeti i malo jači ručni kalkulator. Jedino zbog čega se PC ovdje ističe su razni knjigovodstveno, računovodstveni programi koji su u 90% slučajeva rađeni za PC. No, stvar ide tu još dalje, dio istih su još uvijek rađeni i za DOS OS i razne PC kase.

Podešavanje i održavanje

PC računalo je u ovoj kategoriji puno praktičnije od Mac računala. Windows operativni sustav nam zbog svog nedostatka, a tiće se proizvodnje određene količine softverskog smeća po disku njegovim korištenjem, daje puno više mogućnosti i uvid u sami softverski sustav istoga, omogučavajući nam pritom fina podešavanja ili čišćenja sustava. No, za te procese ipak treba biti malo napredniji korisnik jer u protivnom vrlo lako možemo zeznuti cijeli sustav i onako frustrirani ustvrditi “PC i windowsi su sranje, Mac OS je super jer radi.”

OT: Mobilni svijet

Nekako imam potrebe potegnuti neku vrstu paralele sa mobilnim svijetom. Naime, tamo isto ima jedna slična tekma, doduše konkurencija je puno veća, ali radi se o natjecanju između iPhona u BlackBerry-a. Iphone je super smartphone, odličan suputnik, ali isto tako je i BlackBerry. Ja sam BB user i vjerojatno ću ostati BB user, osim ako me ne začara jednog dana neki HTC :). iPhone vjerojatno neću nikad koristiti iako nemam neki specifičan razlog. Možda zato jer sam korisnik BlackBerry smatrphone i on mi je sasvim dovoljan i zadovoljavajući u ovom trenutku, a možda i zato jer nisam nešto previše zagriženi mobile lik.

Rezime

PC ili Mac? Točnije bi glasilo Windows ili Mac OS? Mislim da će se u današnje vrijeme, kad se te dvije različite komponente bliže jednom jedinstvenom rješenju u obliku nekog super odličnog Net računala koje neće imati neki svoj OS već će direktno biti pokretan od strane Internet OS-a, polako prestati voditi tekme, prepucavanja i borbe oko toga koji je bolji. Mac kao takav će se uvijek probijati i voditi glavnu riječ u multimedijalnim sferama, video i audio svijetu. PC računala će s druge strane uvijek biti odlične platforme za servere, za računala koja će pouzdano raditi u 24/7 zadacima kao što su posluživanje stranica, datoteka i slično. Gejmerski duh će se polako seliti prema igračim konzolama, već se i seli. Naime, PS3 konzola je ozbiljno zakoračila u sferu i PC i Mac svijeta, i to što se tiče surfanja internetom te korištenja globalne mreže, a i što se tiče multimedijalnih prezentacija te audio vizualnih promocija.
Kad sam dugo na Mac računalu prelazak doma na PC windows platformu mi dođe kao ovježenje, ali isto tako nakon duljeg korištenja windoza pojavi mi se potreba za malo Mac-a :).
Na posljetku, a i u suštini svejedno mi je, i jedan i drugi imaju svoje prednosti, ali i nedostatke, i jedno i drugo tržište je toliko moćno, toliko ukorijenjeno i uhodano da nemamo pravo kazati PC ne valja ili Mac je loš. Oba, oba su dobra.

Oznake:, ,

15 komentara

 1. QuadMachine
  2. ožujka 2010. Odgovori

  Ovaj argument vezano za IE mi je niđe veze, blago rečeno :) Velikog li problema provjeriti u virtualnoj mašini na windozima kako izgleda sajt, ili na drugom kompu jednostavno. Ili bi bio veliki problem naći nekoga tko koristi Windoze?
  Ne razumijem kako je po pitanju uredskih paketa OSX vs Win = Open Office vs MS Office? Postoji i punokrvna verzija MS Officea za OSX...
  A ovo vezano za podešavanje i održavanje OS-a mi je prosto debilno.
  "Windows operativni sustav nam zbog svog nedostatka, a tiće se proizvodnje određene količine softverskog smeća po disku njegovim korištenjem, daje puno više mogućnosti i uvid u sami softverski sustav istoga, omogučavajući nam pritom fina podešavanja ili čišćenja sustava"
  WTF!? Da, moja baba je postala haker jer windoze treba održavati, pa se tako naučila, bila je primorana. A moja druga baba koja koristi OSX je ostala tukac do danas jer nije stekla uvid u unutrašnji rad računala... Fak yea.
  komentari??
  bok!

 2. QuadMachine
  2. ožujka 2010. Odgovori

  Ovaj argument vezano za IE mi je niđe veze, blago rečeno :) Velikog li problema provjeriti u virtualnoj mašini na windozima kako izgleda sajt, ili na drugom kompu jednostavno. Ili bi bio veliki problem naći nekoga tko koristi Windoze?
  Ne razumijem kako je po pitanju uredskih paketa OSX vs Win = Open Office vs MS Office? Postoji i punokrvna verzija MS Officea za OSX...
  A ovo vezano za podešavanje i održavanje OS-a mi je prosto debilno.
  "Windows operativni sustav nam zbog svog nedostatka, a tiće se proizvodnje određene količine softverskog smeća po disku njegovim korištenjem, daje puno više mogućnosti i uvid u sami softverski sustav istoga, omogučavajući nam pritom fina podešavanja ili čišćenja sustava"
  WTF!? Da, moja baba je postala haker jer windoze treba održavati, pa se tako naučila, bila je primorana. A moja druga baba koja koristi OSX je ostala tukac do danas jer nije stekla uvid u unutrašnji rad računala... Fak yea.
  komentari??
  bok!

 3. Tomislav Buza
  2. ožujka 2010. Odgovori

  Ne govorim ovdje o načinima gdje možeš provjeriti stranicu, možeš otići ti do svoje babe i tamo je provjeriti ako ti se ide, jel si ti vidio da ja ovdje govorim o prosječnom korisniku? Gdje on ima vremena, volje i želje zahebavati se sa VM?
  Office, ne vadi stvari iz konteksta, nigdje ne govorim da je to jednako već govorim da imamo tekmu ova dva alata.
  Ovo treće, a ni tvoje obje babe ne kužim. Kaj želiš reći time?
  Za Win treba imati puno više znanja u rad HW nego za Mac jer ti tamo to nije ni bitno, os radi za tebe, to je, na kraju krajeva, glavni adut Maca.
  Nemoj se sad uvrijediti, ali ipak ima i ljudi koji nisu, tako da velim, 24/7 kompjuter frikovi. Ja sam bil to i skužil da mi to ne treba. Prosječan korisni, a njih je 90% vjerujm mi nema pojma o čemu ti pričaš. VM? OS? da, mnogima su to nepoznanice.
  Kužim te kaj očeš reči, možda su tebi, naprednome, neke te tvrdnje "gluposti", ali kad gledaš s druge strane, one su realnost.

 4. Tomislav Buza
  2. ožujka 2010. Odgovori

  Ne govorim ovdje o načinima gdje možeš provjeriti stranicu, možeš otići ti do svoje babe i tamo je provjeriti ako ti se ide, jel si ti vidio da ja ovdje govorim o prosječnom korisniku? Gdje on ima vremena, volje i želje zahebavati se sa VM?
  Office, ne vadi stvari iz konteksta, nigdje ne govorim da je to jednako već govorim da imamo tekmu ova dva alata.
  Ovo treće, a ni tvoje obje babe ne kužim. Kaj želiš reći time?
  Za Win treba imati puno više znanja u rad HW nego za Mac jer ti tamo to nije ni bitno, os radi za tebe, to je, na kraju krajeva, glavni adut Maca.
  Nemoj se sad uvrijediti, ali ipak ima i ljudi koji nisu, tako da velim, 24/7 kompjuter frikovi. Ja sam bil to i skužil da mi to ne treba. Prosječan korisni, a njih je 90% vjerujm mi nema pojma o čemu ti pričaš. VM? OS? da, mnogima su to nepoznanice.
  Kužim te kaj očeš reči, možda su tebi, naprednome, neke te tvrdnje "gluposti", ali kad gledaš s druge strane, one su realnost.

 5. pulacroatia
  20. ožujka 2010. Odgovori

  Definitivno sam za PC ali Mac mi je uvijek zanimljiviji, i po dizajnu i po funkcijama!

 6. pulacroatia
  20. ožujka 2010. Odgovori

  Definitivno sam za PC ali Mac mi je uvijek zanimljiviji, i po dizajnu i po funkcijama!

 7. invisible
  12. travnja 2010. Odgovori

  HHAHAAHA Open Office vs MS Office, a molim te lijepo, šta je sa Appleovim iWorkom?? Stvarno si profesionalac, jos ti pola toga fali, daj kupi si zivot.

 8. invisible
  12. travnja 2010. Odgovori

  HHAHAAHA Open Office vs MS Office, a molim te lijepo, šta je sa Appleovim iWorkom?? Stvarno si profesionalac, jos ti pola toga fali, daj kupi si zivot.

 9. sonjaeminem
  9. svibnja 2010. Odgovori

  OMG.... covjek je napisao samo svoje misljenje ne vidim zasto bi ti to kritikovao i ostavljao takve komentare... ti ako znas bolje izjasni se! BEZ uvrede!!!
  VELIKI POZDRAV ZA TOMISLAVA

 10. buzz4web
  9. svibnja 2010. Odgovori

  A pusti, čovjek je valjda veći znalac u tome, ali ne želi to podijeliti s nama ;)

  Pozdrav i tebi :)

 11. Dodo
  2. lipnja 2010. Odgovori

  Površan ali koristan pregled i realan svakako, rupa ima u njemu (kao i u PCu lol), no šta je tu je.
  LP

 12. buzz4web
  3. lipnja 2010. Odgovori

  Nije mi ni bila namjera dublje ulaziti jer bi se čitanje posta rasteglo na par dana :)

 13. Koristan post
  19. svibnja 2011. Odgovori

  Ja sam laik po pitanju mac-a i malo sam počeo se raspitivati o tome jer se bavim fotografijom. Malo sam se raspitao za cijene i ono što sam vidio je upravo ovo kao što Tomislav kaže...za tu planinu novca (all in one 27") mogu složiti i čudovište od pc-a sa svim kupljenim softwareom koji mi treba! Tomislav, hvala na postu, veoma korisno...za mene, pozdrav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *