Blog

Kako mediji i službena web mjesta u Međimurju nemaju nimalo web kulture


U cilju poboljšanja web prostora u Međimurju nakon dosta razmišljanja sam odlučio pokrenuti jedan projekt. O samom projektu ću napisati pokoju kad bude gotov. Uglavnom ono što me prilično zaprepastilo je katastrofalno stanje web sjedišta što upravnih (županija, gradovi, općine) što samih medija u Međimurju.

Međimurje navodno slovi za jednu od razvijenijih županija. No to svakako nije slučaj na webu.
Stoga, sad ću doslovno drvljem i kamenjem po njima jer mislim da su neke činjenice koje ću ovdje iznositi, a odnose se na aktualno stanje u najmanju ruku sramotne, a ilustriraju samo nebrigu, površnost i neznanje vlasnika sjedišta ili njihovih izvođača.

Službene stranice Međimurske županije

Za svoj projekt sam trebao čupati informacije putem RSS kanala. Naravno očekuje se da između ostalog sve vijesti distribuiraju i putem ovih kanala jer je to svojevrsni standard. Sami RSS link postoji, no nije ispravan, vodi na neki XML zapis bez ikakvih informacija generiran od očito neispravnog dodatka Ninja RSS Syndicator. Dakle RSS distribucija ne postoji.
Joomla sama po sebi ima prilično upotrebljivi RSS generator i nije potrebno bespotrebno nakrcavati dodatne pluginove za nešto što već postoji.

Službene stranice grada Čakovca

Kad bih okarakterizirao službene stranice grada Čakovca sa loše, mislim da bi bio u krivu. Nisu loše, one su katastrofalne. Ažuriranje istih nije odrađeno već godinama. Veliki dio sadržaja je, očito greškom, zatvoren za javnost (česti problem kod neznanja rada s Joomlom).
Što se RSS distribucije tiče, ona postoji međutim nema podrške za naše znakove, nema slika i distribuira se samo 5 posljednjih vijesti.
Šećer na kraju je neopisiva neodgovornost (ne)održavanja stranice na verziji Joomle 1.0.x. Mnogi koji ovo čitaju su bili još djeca kad je svijetom palila Joomla 1.0.

Službene stranice grada Preloga

U usporedbi sa službenim stranicama Čakovca, Prelog ima znatno atraktivnije i upotrebljivije stranice u kojima se čak može i do sadržaja.
Doduše još uvijek je na Joomli 1.5 što nije tako loše kao Čakovec, ali ipak daje jedan veliki minus ukupnom dojmu i sigurnosti surfanja tim portalom.

Službene stranice grada Mursko Središće

Iako ponosno slovi za najsjeverniji grad Hrvatske Mursko Središće je na webu lošije i od Čakovca. Dizajnom stranice su ostali u kasnim devedesetim, vrte prastaru Joomlu 1.0.x inačicu i ne distribuiraju vijesti putem RSS kanala.

Kratki rezime

Kao što i vidite na linkovima radi se o lošim, neinformativnim i neatraktivnim portalima. Znajući da se troši novac, a u nekim slučajevima i veliki novac na održavanje web sjedišta postavlja se tko je više nekompetentan i neprofesionalan u poslu, naručitelj ili izvođač?
Lagano bi se sad zaokrenuo na međimurske medije, ima ih podosta, ali ovdje ću spomenuti samo vodeće koji bi trebali biti okosnica rada medijskog prostora na međimurskom webu.

eMeđimurje

Nisam otkrio koji je CMS iza portala. Ili su dobro sakrili Worpress i Joomlu ili se radi o nečem trećem. Nekako mi miriši na visio CMS. No, s obzirom da je dečkima i curama to osnovno sredstvo od kojeg žive vjerujem da je tehnički ažuriran i siguran.
Jedina zamjerka je što nemaju u RSS distribuciji fotografiju uz članak.

Međimurske novine

Iako su po vokaciji štampani tjednik, imaju prilično sređeni web. Vrte Joomlu 1.5, velika pljuska, ali zato imaju ispravan RSS kanal. Jedino što sam primjetio da se baš ne drže nekih standarda kod imenovanja fotografija uz članak, pa tako bude naziva “idemo na more!.jpg” gdje mnogi čitači imaju problema s učitavanjem fotografije.
A u posljednje vrijeme previše miješaju vijesti nerelevantne za Međimurje koje ponekad graniče s tabloidima.

e-mina

Relativno mladi i mali međimurski portal. Pokreće ga WordPress te imaju RSS kanala. Štoviše RSS kanal je zapečen i na Feedburneru. No, sve bi to bilo ok da isti i radi. Kako sam i sam kuhan i pečen u WordPressu, pomalo mi je čudno kako netko može zeznuti RSS feed WordPressa. Uglavnom, postoji ideja, ali je realizacija zaštekala.

List Međimurje

Tamo kao da nikad nisu čuli za RSS. Njihov web je maksimalno usmjeren prodaji tiskovine te promociji naplate članaka. List Međimurje je najstariji i najopsežniji lokalni tjednik, no ono što oni rade s webom je jedna sasvim druga priča. Ekipa kao da nikako ostavi daleku prošlost iza sebe. Tek nedavno su ubacili Facebook i Adsense na site.
Spomenimo da bi dobro došao i neki odstranjivač spama.

Cakoveconline.com

Iako je ovo najstariji međimurski/čakovečki portal kojeg sam i sam ‘izradio’ prije nešto više od desetak godina on je nekako ostao manje više isti. RSS kanal nema, a i vizualno osvježenje ne bi bilo na odmet.

Kratki rezime

News i info portali bi trebali razmišljati o što kvalitetnijoj distribuciji svojih sadržaja. Ako se održava web portal sa vijestima onda taj isti ne bi trebao biti mjesto na kojem se promovira prodaja tiskovine, kao u slučalu lista Međimurje.
Web je jedan sasvim odvojeni medij i trebao bi funkcionirati neovisno o tiskovini. RSS distribucija je alfa i omega jer današnji posjetitelj nema vremena surfati od stranice do stranice, on ima mobitel i on zahtijeva da brzo i kvalitetno dođe do presjeka današnjih informacija.
Sve u svemu, osim eMeđimurja i djelomično Međimurskih novina te službenih stranica Županije, svi navedeni domaći web prostori, što upravni, što medijski, nisu dobili prolaznu ocjenu i vrijeme je da se probude i poprave stanje, iako je već 12:55.

2 komentara

 1. Johnny
  21. siječnja 2014. Odgovori

  Vrhunski web blogger koji piše postove od 4 rečenice našao govoriti o kvaliteti online. Možda su ti argumenti na mjestu, ali zvuče totalno neuvjerljivo kada ih ti kažeš.

  • Tomislav
   21. siječnja 2014.

   Iznio sam samo gole činjenice i zatečeno stanje i nije namjera nikoga uvjeravati u to.
   Što fali postovima od 4 rečenice? Manje je u većini slučajeva bolje ;)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *