Blog

Interview: Nik Titanik aka Nikola Plečko, karikaturist


Odakle naziv Nik Titanik, koji je njegov odnos prema fenomenu društvenih mreža te da li igra poker pročitajte u slijedećem elektronskom razgovoru, a Nikove karikature konzumirajte na njegovom službenom siteu www.niktitanik.com

Ovo me oduvijek zanimalo, odakle naziv Nik Titanik?
Moj alter ego “rođen” je 1997. u vrijeme prikazivanja filma “Titanic”. Svi prijatelji na faksu su me zvali Nik, a zgodno im je bilo dodati nastavak koji se rimuje s Nik – Titanik.
Kad sam se profesionalno počeo baviti novinskom političkom karikaturom 2000. godine, taj nadimak sam uzeo kao svoj službeni. Zgodno je da se to rimuje i s pobjednik, ali i gubitnik 😉
Kako dugo se baviš karikaturom? Kada si uveo digitalnu tehnologiju u proizvodnju?
Prvi počeci bavljenja karikaturom sežu još u daleku 1993. godinu kad sam počeo crtati prve portretne karikature tadašnjih političara. Bile su pomalo bizarne, npr. Šeks je bio nacrtan u toplessu s trozupcem s jednom nogom u šalici čaja, a druga noga mu je bila konjsko kopito. Krajem 20. stoljeća ulazim u svijet političke geg karikature i počinjem crtati u stilu kojeg gajim i danas.
Već tada sam počeo kolorirati karikature u Photoshopu, a zadnje 2 godine pak sve radim digitalno nakon što sam investirao u Wacomov Cintiq tablet. Photoshop je i dalje jedini softver kojeg koristim za crtanje.
Idealan si primjer društveno-mrežne osviještene osobe, blog, facebook, twitter. Koliko dugo imaš svoj blog? Kada si otvorio Twitter i Facebook?
Prvi blog sam otvorio isti dan 2004. godine kad je i pokrenut servis blog.hr.
Taj blog je bio aktivan sljedećih par godina nakon čega ga je zamijenio Facebook i Twitter profil. Njih sam također otvorio u samim počecima pokretanja tih servisa.
Koliko imaš Twitter followera, Facebook prijatelja? Podpitanje, koliko imaš Facebook stranica? 🙂
Na Twitteru me prati oko 1000 ljudi, dok sam na Facebook profilu odavno popunio limit od 5000 “prijatelja”, pa sam bio prisiljen otvoriti i klonirani profil koji broji već preko 400 ljudi. Neodgovorenih upita je u ovom trenutku više od 100. Tu je još i Nik Titanik Page na Facebooku na kojoj objavljujem karikature u sličnom ritmu izlaženja kao i na niktitanik.comu koja broji skoro pa 20.000 članova. Lažnih Nik Titanik profila je negdje desetak 😉 Eh, da, otvorio sam profil i Štefici Jambriščak, ali sam ga malo zapustio jer ga ne stignem redovno osvježavati. No, tu je 🙂
Imao sam par linkova na tvom Facebooku profilu i doveo mi je neviđeni broj posjeta. Smatraš li da je Facebook značajno doprinjeo tvojoj popularnosti, točnije popularnosti karikatura?
Ne samo Facebook već Internet u cjelini. Cijeli svoj brand sam izgradio zahvaljujući prisustvu na webu i viralnom marketingu. No, nije to sve ni toliko slučajno jer sam puno stvari napravio planski, proučavajući literaturu o Guerilla marketingu i web orijentiranom PR-u
Zašto Štefica Jambriščak nema svoj Twitter profil i Facebook Fun stranicu?
Ima. Pogledaj pitanje 4.
Konačno ti je prošao iPhone App. Imaš li planove preći i na ne-Apple uređaje? Recimo Blackberry, Android? Plugin za WordPress, Joomlu?
Zasada ne, jer mi u životu nedostaje potrebnih resursa. Vremena prije svega 🙂
Je si li imao koji pokušaj napada ili sami napad hackera na blog/site? Ako si imao, kako je prošlo?
Za divno čudo, nikada ozbiljnijih napada nije bilo. Ono, da mi je netko hackirao site i napisao poruku tipa “Nik ne zna crtat” ili “Nik nema pišu”. 🙂
Neću ni spominjati da se svakodnevno borim sa spam komentarima.
Kad bi ti došla neka javna osoba i izričito zabranila crtanje karikature o njoj ili vezano uz nju, da li bi prihvatio to ili bi se vodio modelom slobode informacija i javnog života?
Tko naprimjer? Ante Gotovac? AHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAA
Prema definiciji Agencije za elektroničke medije, ti spadaš među portale, što misliš o aktivnom porezu na portale koji iznosi 0,5% godišnje brutto zarade?
Ja sve svoje poreze plaćam poput štebera. Ma štogod mislio o tome.
Predviđaju da će ove i slijedeće godine do Zemlje stići dio sunčevog zračenja koji će navodno spržiti sve elektroničke medije. Kaj će se desiti tebi i tvom studiju da dođe do toga? Dakle, nema interneta, nema računala, nema mobitela.
Tada bih se konačno vratio u stara dobra vremena olovke, papira, tuša, ulja na platnu…
Da li imaš mjesta za poker stol u svom studiju? 🙂 Igraš poker?
Ne, ne bi stao od sprave za vježbanje i trake za trčanje
Za kraj, jedno generičko pitanje. Planovi? Ideje? Budućnost? 🙂
Samo kratko. Tek sam počeo 😉
Hvala 🙂

Oznake:

1 Comment on Interview: Nik Titanik aka Nikola Plečko, karikaturist

  1. Offtopic Vulgaris – Samoborski fašnik powered by Nik Titanik | Buzz.hr
    9. veljače 2012. Odgovori

    [...] DiggNik Titanik, naš poznati karikaturist kojeg pobliže možete upoznati u jednom od intervjua uplesti će prstiće i digitalne olovčice u uređenje 186. Samoborskog fašnika. Kako bude to [...]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *