Blog

Hoće li web 4.0 promijeniti Internet?


Danas sam dobio mail gdje me jedan poznanik stavio kao prijatelja u Netlog. Bio je nedavno išao sponzorirani članak po našim portalim o tome kako je Netlog preveden na Hrvatski te, za razliku od Facebooka, postoji nekolicina lokaliziranih inačica ove društvene mreže. Društvene mreže su, usudio bih se reći, jedan prolazni hir u trajanju od nekih, maksimalno, desetak godina, a njihov rad se bazira na web 3.0 konceptu, kolaboraciji, sudjelovanju. Ako će web 4.0 biti ono što se preliminarno govori da će biti i ono čemu se nadam onda s nestrpljenjem brojim dane do njegovog izlaska.
Možda je riječ “izlaska” malo neozbiljno odabrana, jer sam osobnog mišljenja da web, web 2.0, web 3.0 su jedinice za vremenske etape razvijanja world wide weba.
Mali podsjetnik kako se sve to razvijalo
economic_development_web1_to_web4Od 1980. do 1990. godine glavnu riječ je vodila takozvana PC era. Vrhunci umrežavanja za prosječnog korisnika su bili BBS centri koji su rijetko imali više od dvije telefonske linije. 1990. pa do 2000. godine je desetlječe weba. Dakle u CERNu je pokrenuta prva www stranica i to od strane W3 konzorcija koji još i danas vodi glavnu riječ glede HTML standarda koji je u svojoj 5-oj inačici. 2000. do 2010. je desetljeće web 2.0 ere.  Web polako odstupa od koncepta jednosmjerne komunikacije prilikom ažuriranja sadržaja. Korisnici imaju sve veći utjecaj u samom izgledu weba i sadržaju na njemu. Predviđanja su da će 2010. do 2020. biti desetljeće web 3. 0 ere. Web 3.0 je bazirani na semantici, pa ga i zovu Semantic Web. Dakle, tražilice koje će svoje pametno pretraživanje bazirati na poznatim činjenicama koje su vezane uz određeni subjekt ili objekt. Recimo, ako sam ja obožavatelj Lemon Jelly muzike i to sam naveo na svojoj web lokaciji, onda će tražilice vrlo lako pronaći  interesnu skupinu nekolicine nas koji imamo afiniteta prema toj vrsti muzike i, marketinški gledano, plasirati nam bannere vezane uz Lemon Jelly, a ne Rolling Stonese. Google Wave, koji će objediniti nekoliko metoda komunikacije u jednu je samo jedan primjer semantične web aplikacije.
Što se tiće Semantic weba, slažem se sa svakim segmentom njegovog postojanja  i, po mom mišljenju, on je samo zdravi korak napretka. Jednim se ne slažem, a to je da će uspijeti izdraži jedno cijelo desetljeće na tronu.
Web 4.0 je zamišljen kao WebOS, dakle operativni sustav na webu. Da li će GoogleOS biti prvi WebOS, ne znam. Zasad znam da će se bazirati na nekoj linux platformi i da će biti usmjeren online.
Imao sam prilike isprobati gOS, Good Operating System kao preteću GoogleOS-a i nisam bio previše zadovoljan konceptom i izvedbom. Naime gOS je osiromašena inačica Ubuntu distribucije sa prečacima za razne web servise. Znam da će GoogleOS biti puno bolji i kvalitetnije okrenuti webu. Uzmimo kao usporedni primjer Internet Explorer, Firefox i Chrome preglednika.
Preostaje nam samo da pričekamo još godinu, dvije dana da semantika na webu uzme dah, da GoogleOS kao prvi web orijentirani OS stigne na tržište i vidimo što će se dalje razvijati.
Uglavnom, vjerojatno ću u dolazećim mjesecima ugasiti Facebook račun jer, svaka čast servisu, dobro me služio, doživio je vrhunac, ali polako gubi bitku. Sada sam u fazi Tweetanja. Twitter je in. 2010. ću tweetati. Drugom polovicom ionako dolazi GoogleOS zajedno sa Waveom.

Oznake:, ,

0 Comments on Hoće li web 4.0 promijeniti Internet?

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *