Blog

Hoće li i u Hrvatskoj Googleov Nexus 7 biti "jeftini" tablet?Internet danas bruji o tome kako je Google na svom I/O jučer predstavio tablet Nexus 7 koji je rađeni u suradnji s tvrtkom Asus. Pa zabrujimo još malo.

Vjerojatno ste naišli i na njegovu cijenu, koja u Americi mora biti ispod 200 dolara, jer je to jedan od uvjeta Googla inženjerima Asusa:
– Asusu je rečeno da Nexus tablet mora biti spreman za 4 mjeseca, mora biti zadnji krik tehnologije i ne smije koštati više od 200 dolara, izjavio je za All Things D Asusov Predsjednik uprave Jonney Shih.
Andy Rubin, šef Androida u Googleu je izjavio kako je jedino Asus spreman prihvatiti te uvjete te doista isporučiti proizvod u tom vremenu. Izjavio je također da je prilično frustriran dosadašnjom prodajom Android tableta, ali isto tako je optimističan jer Google ima razvijen cjelokupni “ekosustav” koji će korisnicima omogućiti konzumiranje sadržaja s jednog mjesta.
Smatra se da je Google sa Nexusom krenuo u otvoreno tržišno nadmetanje s Amazonovim Kindlom. Međutim za razliku od Kindle Fire tableta Nexus 7 je opremljen četverojezgrenim Tegra 3 procesorom te laminiranim ekranom rezolucije 1280×800 piksela.
Stoga se postavlja pitanje kako to da se Nexus može prodavati po istoj cijeni kao i Amazonov Kindle Fire?
Bukvalno gledajući, Google si jedva pokriva troškove proizvodnje, dok je zarada na samom hardveru jednaka nuli. Ono na što Google puca je masovno korištenje aplikacija kroz Google Play servis te na taj način pokrivanje distribucije Nexusa 7.
Spomenuli smo cijenu. Naime prodajna cijena Nexusa 7 u SAD-u je svega 199 dolara. Već u Engleskoj se ta cijena diže na 250 funti. Za vrijeme kad će isti doći do Hrvatske, moramo vas razočarati da mu cijena vjerojatno neće biti opet toliko prihvatljiva.

Oznake:, , ,

1 Comment on Hoće li i u Hrvatskoj Googleov Nexus 7 biti "jeftini" tablet?

  1. luka
    18. kolovoza 2012. Odgovori

    Sad sam bas bio malo na njuskalu da vidim cijene i nexus se prodaje za 3200kn. Ako ce biti tolika i u trgovinama nece bas konkurirat iPadu tu u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *