Blog

Google Wave Sandbox Developer Preview


U ovoj razvojnoj fazi ako želimo osjetiti malo intimniju razvojnu atmosferu Google Wave servisa, ili pak se okušati u razvijanju pluginova, odnosno gadgeta te robota potreban nam je Google Wave API. Da bi dobili GW API potreban nam je GW Sandbox pistup. Za GWS pristup pak je potrebno žicnuti GWave ekipu. Cijela procedura traje nepunih tjedan dana, puno manje nego su prognozirali mailom nakon popunjenja zahtjeva (3 dana kod mene). E sad, šta će to meni? Meni kao meni treba jer ću razvijati neke gadgete i malo se ubaciti u igru dok je još toplo, te se pokušati maksimalno usredotočiti na razvijanje i, prije svega, korištenje Google Wave-a te pripadajućih Gadgeta. Prosječnom korisniku kojem je i sam Wave relativno težak za savladavanje ne bih preporučio, barem ne sad dok je sve to skupa u inačici “Developer Preview”.

Google Wave Sandbox Developer Preview

Inicijalna stranica Developer Preview inačice


Počeci razvijanja aplikacija za Google Wave zasnivaju se u dobrom poznavanju osnovnih pojmova i elemenata wave-a. U jednom od prethodnih postova sam već bio spomenuo osnovne elemente Wave komunikacije. Za komunikaciju, a i razvoj aplikacija potrebno je znati osnove Wave koncepta.
Wave –  razgovor u threadovima, koji se sastoji od jednog ili više sudionika (koji mogu uključivati ljudske sudionike i robote). Wave je dinamička cjelina koja sadržaj pohranjuje uključuji i vremensku komponentu. Wave je “živa” komunikacija s sudionicima u  komuniciranju i modificiranju valova u realnom vremenu. Wave služi kao “spremnik” za jedan ili više wavelet-a.
Wavelet – razgovor u threadovima koji je izvučen iz wave-a (uključujući početni razgovor). Wavelet služi kao kontejner za jednu ili više poruka, poznatih kao Blip-ovi. Wavelet je osnovna jedinica za nadzor pristupa podacima u wave-u. Svi sudionici wavelet-a imaju pun pristup čitanju/pisanju po svim sadržajima unutar wavelet-a. Svi događaji unutar Google API-ja rade na wavelet nivou ili niže.
Blip – osnovna jedinica razgovora i sastoji se od jedne poruke koja se pojavljuje na wavelet-u. Blip može biti skica ili objavljen (klikom na “Done” unutar Wave klijenta). Blip-ovi upravljaju svojim sadržajem preko dokumenata. Blip-ovi mogu također sadržavati i druge Blip-ove kao sastavne dijelove, formirajući određenu hijerarhiju. Svaki wavelet se sastoji od najmanje jednog korijena blip-a.
Dokument – pridruženi sadržaj blip-a. Dokument se sastoji od XML-a koji može biti popravljan, mijenjan ili dodavan od strane API-ja. Općenito, dokumentom možemo upravljati kroz mnoge pogodnije metode, a isto tako i kroz izravnu manipulaciju strukturom XML podataka.
Wave koncept

Wave koncept


Wave API se sastoji od nekoliko API-a koji imaju različite funkcije i zadatke. Kombinirajući ih zajedno dobivamo željene rezultate. Unutar Wave API razvojne cjeline dostupne su dvije osnovne vrste razvoja:
Extensions (Dodaci) – programeri mogu poboljšati sam rad u Google wave-u programirajući mini aplikacije (ekstenzije) koje su u međusobnoj interakciji sa samim valom. Mogu se programirati Roboti koji komuniciraju sa samim valom ili Gadgeti koji su u komunikaciji sa korisnikom ili korisnicima međusobno.
Embeded Waves (Implementacija vala) – mogu se poboljšati već postojeće aplikacije ili web stranice implementirajući u njih Wave komunikaciju ili interakciju korisnika na samoj stranici ili aplikaciji. Time se sve funkcionalnosti određenog vala unutar wave.google.com sučelja mogu implementirati na stranicu ili neku aplkikaciju. Primjer je kolaborativni val za moj blog.
Ovim postom bi završio prvi dio uvodne cjeline vezane uz Google Wave Development.
Wave on…

Oznake:, ,

0 Comments on Google Wave Sandbox Developer Preview

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *