Blog

Google aplikacije (Google Apps)


Jedna od podjela ovog Google servisa je na Google aplikacije za tvrtke i poslovne korisnike te na aplikacije za korištenje u edukativnim institucijama. U suštiti oba dvije inačice Google aplikacija su manje-više jednake, osim u cijeni koštanja. Uz te dvije postoji još i Google aplikacije za osobnu upotrebu, koja je besplatna isto kao i edukativna inačica, ali uz to i nešto siromašnija aplikacijama i mogućnostima.
Malo konciznija podjela Google aplikacija bi bila slijedeća; Premier inačica, standardna (besplatna) inačica, inačica za škole, inačica za državne institucije i vladu, za neprofitne udruge i institucije te inačica za ISP pružatelje usluga.
Google aplikacije dolaze u dvije osnovne opcije što se tiče cijene koštanja. Jedan opcija aplikacija se može koristiti besplatno uz određene limite (standardna i za edukacije), a druga vaš košta 50 dolara mjesečno po korisniku (premier i ISP inačica). Potonje, naravno, imaju također limite u korištenju, ali su oni znatno viši od besplatne standardne inačice.

Google aplikacije za poslovne korisnike

GA4B sačinjavaju slijedeće aplikacije/servisi: Gmail, Google Calendar, Google Docs, Google Groups, Google Sites i Google Video. Uz to na raspolaganju su dodatni APIji za proširenje mogućnosti te spajanje sa drugim nezavisnim aplikacijama ili servisima. Ova inačica nije besplatna već košta 50 dolara po korisniku godišnje. S tom pretplatom dobivamo 25Gb diskovnog prostora za spremanje e-mail poruka i dokumenata. Uz to dobivamo 10Gb prostora za Google Sites plus 500 dodatnih megabajta za dijeljeno spremište za korisnike. Google aplikacije su u potpunosti prilagođene korištenju na mobitelu te mogu bito doslovno naš mobilni ured. Pritom možemo u svakom trenutku računati na 24/7 telefonsku podršku. Opširnije http://www.google.com/apps/intl/en/business/features.html

Google aplikacije – standardna inačica

Ovdje se radi o besplatnoj verziji googleovih aplikacija u koju spadaju Gmail, Google Calendar, Google Sites te Google Docs. Na raspolaganju nam je oko 7Gb prostora za e-mail poruke što je jednako svakom Gmail računu.

Google aplikacije za neprofitne udruge i škole

Naime radi se o standardnom paketu Google aplikacija, dakle Gmail sa 7Gb prostora, Google Docs, Google Calendar, alat za migraciju email poruka i 24/7 korisnička podrška. Uz to na raspolaganju su također API dodaci za razna proširenja i mogućnosti koji su preuzeta s Business paketa.

Što u biti dobivamo s Google aplikacijama?

Sve osnovne Google servise mogu koristiti svi Gmail korisnici bez potrebe za posezanjem za aplikacijama. Znači, posjedovanjem Gmail računa imamo pristup svim tim servisima i to u granicama Standard paketa, dakle na raspolaganju nam je 7Gb prostora.
Google aplikacije dolaze do izražaja ukoliko smo vlasnik domene i web stranice (potonje nije nužno). Google aplikacije nam omogućavaju da na svoju domenu vežemo sve te servise te ih nudimo svojim korisnicima, suradnicima ili posjetiteljima stranica na korištenje, ali pod našim brendiranim imenom, tj. domenom. Znači, isto kako sada koristimo Gmail za pregledavanje e-maila, tako možemo Gmail.com zamijeniti nekom svojom domenom gdje onda upravljamo e-mail adresama i serverom.
Tu svakako možemo bilo kome tko nam govori da Gmail adresa nije za profesionalnu upotrebu, a navikli smo na njegovo sučelje, uzvratiti tako da svoju domenu prebacimo na Google server, te bez nadoknade ili ako se odlučimo za Business paket onda plaćamo 50 dolara godišnje po korisniku, koristiti sve opcije koje smo dosad koristili putem gmail.com adrese.
U nastavku se nalazi popis mogućnosti i osnovne razlike među paketima Google aplikacija.
Standardna inačica

 • Besplatna
 • Količina diskovnog prostora jednaka je količini prostora klasičnog Gmail računa (oko 7.4Gb)
 • Obavezno prikazivanje kontekstualnih oglasa (Adsense)
 • Ograničeno je na 50 korisnika
 • Email prilozi (attachement) ne smiju biti veći od 25 Mb.
 • Ograničenje na 500 poslanih e-mailova dnevno po korisniku

Premier inačica

 • 50 US dolara po računu godišnje
 • 25 GB prostora za e-mail
 • Mogućnost isključenja prikazivanja kontekstualnih (Adsense) oglasa
 • Integrirana Postini podrška za sigurnost i povrat obrisanih poruka
 • Mogućnost konferencijskih poziva (Talk)
 • Rad e-mail servera garantiran na 99.9% ukupnog vremena
 • API dodaci za dodavanje raznih mogućnosti
 • 24/7 telefonska podrška
 • Dodatne nezavisne aplikacije i servisi
 • Google Video
 • Ograničenje na 2000 poslanih e-mailova dnevno po korisniku

Edukacijska inačica, ista kao i Premier inačica sa slijedećim razlikama

 • Besplatna za sve škole, fakultete i neprofitne obrazovne i ostale ustanove
 • Ne prikazuju se oglasi ukoliko se radi o školama i fakultetima
 • Google može isporučivati oglase korisnicima koji nisu studenti, školarci, nastavnici ili profesori
 • Ograničenje na 3000 korisnika
 • Količina diskovnog prostora jednaka je količini prostora klasičnog Gmail računa (oko 7.4Gb)

Kome su namijenjene Google aplikacije?

Ukratko svakome tko ima svoju domenu te želi koristiti Google servise na svojoj domeni. Obrazovnim institucijama koje besplatno mogu koristiti sve servise koje Google nudi u opciji poslovnim korisnicima, te na kraju poslovnim korisnicima koji mogu za sasvim pristojnu cijenu dobiti odličan popratni online ured i spremište datoteka.

Oznake:,

1 Comment on Google aplikacije (Google Apps)

 1. S
  3. ožujka 2014. Odgovori

  Poštovani,
  pišem Vam u vezi nedoumice za Google račun u poslovne svrhe.
  Naime, naša tvrtka ima 10 zaposlenih i namjeravamo zaposliti još njih 5 pa nas zanima, budući da je Google Apps besplatan do 10 korisnika, hoćemo li morati plaćati samo za 5 novih korisnika ili se plaćanje odnosi na sveukupni zbroj, odnosno 15 korisnika x 5 $ mjesečno?
  Također, zanima nas cijena nove domene te moramo li ju uopće mijenjati ili možemo zadržati staru, već kupljenu?
  Zahvaljujemo unaprijed.
  Srdačan pozdrav!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *