Blog

Google – ako kršite autorska prava, padate na rezultatima pretraga


Od danas Google uvodi u prikaz rezultata pretraga jedan prilično bitan dodatak algoritmu, a ponajviše vezan za vlasnike stranice koji se baš ne drže poštivanja autorskih prava, odnosno vlasnika koji ‘kradu’ sadržaje, a kako je objavljeno na službenom blogu.
Na rangiranje stranice utjecati će tako i broj važećih prijava povrede autorskih prava na dotičnoj stranici. Takvi bi rezultati stoga trebali korisnicima olakšati pronalaženje legitimnih, izvornih i kvalitetnih sadržaja na internetu.
Google se pritom misli ‘obračunati’ sa svim tipovima sadržaja, bez obzira radi li se o blogerima koji prenose slike i tekstove ili velikim video servisima poput Hulu.
U posljednje dvije godine otkako je Google postrožio (može se reći i olakšao) politiku oko micanja sadržaja koji krše autorsko pravo, odnosno dao mogućnosti prijave od strane vlasnika izvornog sadržaja, odjel koji rješava taj dio je doslovno prenatrpan prijavama.
Danas Google mora dnevno rješavati isti broj prijava koliki je 2009. godine rješavao kroz cijelu godinu. U brojkama to iznosi oko 4,3 milijuna prijavljenih URL-ova u posljednjih 30 dana.
No, za skidanje neke stranice sa rezultata pretraga, odnosno za utjecanje na njezino prikazivanje nije dovoljno dotičnu stranicu samo prijaviti. Potrebno je i dokazati, a najvjerojatnije i sudski, da se doista radi o ukradenom sadržaju.
Činjenica je da samo vlasnici sadržaja znaju dali i kada je nešto autorizirano za daljnju distribuciju, odnosno kada je nešto nezakonito preuzeto sa izvornog mjesta.
Google ne može znati da li je sadržaj kopiran ili je izvorni od autora stoga se sadržaj neće micati sa rezultata pretraga bez službenog i važećeg zahtjeva za micanjem sadržaja. No, u međuvremenu će broj važećih prijava, a koje same po sebi nemaju snagu micanja stanovitog sadržaja, znatno utjecati na rangiranje tih stranica, što pak je u mnogim slučajevima skoro jednako micanju. Ako se vaš URL primjerice odjednom pronađe na desetoj ili daljnjoj stranici Google rezultata skoro pa isto je kao da ga i nema.
Naravno postoji prostor i procedura za rješavanje lažnih prijava. Pa će tako Google korisnicima koji su prijavljeni po lažnim osnovama omogućiti slanje takozvane obavijesti protiv prijave (counter-notice).
Uglavnom Google ujedno teži i tome da cijela politika oko legitimnosti sadržaja bude što transparentnija.

Oznake:, , ,

0 Comments on Google – ako kršite autorska prava, padate na rezultatima pretraga

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *