Blog

Gmail s 425 milijuna aktivnih korisnika zauzeo prvo mjesto mjesto među pružateljima email uslugaGoogle je objavio da Gmail servis trenutno bilježi 425 milijuna aktivnih korisnika. Trebamo li taj podatak uzeti s rezervom?

Hotmail, koji je prema ovoj informaciji skinut s trona apsolutnog vladara email svijetom, je tako imao prije godinu dana 360 milijuna korisnika. Yahoo je na trećem mjestu, ali nije u javnost plasirao informaciju o aktivnom broju korisnika već se nevoljko referira na podatke comScorea.
Podatke Gmaila i Hotmaila mnogi uzimaju s rezervom jer su to podaci koje je plasirala svaka tvrta ponaosob. Što znači da postoji velika mogućnost manipulacije istima.
S druge strane, poznata tvrtka za analizu podataka, comScore, plasirala je prilično drugačije podatke. Prema njihovim statistika i dalje je na broju jedan Hotmail sa 325 milijuna aktivnih korisnika, na drugom mjestu je Yahoo sa 298 milijuna, a Gmail je na trećem mjestu sa 289 milijuna korisnika.
Nadalje, mnogi će se vlasnici servisa i web stranica složiti s činjenicom da comScore također ne prezentira točne podatke jer je njihov sustav analize nešto drugačiji. Napravimo paralelu našeg Gemiusa i domaćih portala gdje je nerijetko dolazilo do slučaja da podaci iz jednog izvora nisu nimalo slični podacima, odnosno statistikama, drugoga izvora – samih portala. Isto tako vodeći domaći portali su bili naknadno “optuženi” za manipulaciju samih Gemius podataka. Generalni krivac za različitost podataka su različiti modeli analiza te pristupa prikupljanju samih podataka.
Andrew Lipsman, direktor tvrtke comScore izjavio je kako njihovi podaci prikazuju zbroj poslovnih te kućnih korisnika, dakle ne ubrajaju korisnike pametnih telefona ili javnih pristupa, hotspotova. Također je potvrdio da je određeni broj korisnika ispostavljen iz završne računice.
Predstavnici Googla, Microsofta i Yahoo su na podatke koje je iznio comScore reagirali s priličnom dozom frustracije što nam govori da ni jedno od njih nije zadovoljno tim podacima. Ali opet, što se javnosti tiče i Microsoft i Yahoo su se pozvali upravo na podatke koje je iznio comScore. Što pak usprkos frustracijama govori da podaci, barem što se njih tiče, možda i nisu toliko drugačiji.
Google također nije htio komentirati činjenicu zašto su podaci comScorea i njihovi interni podaci različiti za preko sto milijuna korisnika.
Podsjetimo da je svojevremeno Yahoo bio vladar email komunikacije, ali to postolje je izgubio dolaskom Hotmail servisa koji je, eto, do današnjih dana vladao komunikacijom elektronskom poštom. Na 15. godišnjicu postojanja Hotmaila, prije točno godinu dana, Microsoft je izbacio podatak o 360 milijuna korisnika, što ga je samo potvrdilo na prvoj poziciji.
No, s druge strane Google bilježi cijelo vrijeme rapidni rast. Još od 2004. godine kada smo Gmail mogli dobiti samo preko pozivnice, pa do siječnja ove godine Gmail je sakupio 360 milijuna korisnika. Danas je ta brojka narasla na 425 milijuna.
Doduše radi se o internim podacima bez potvrde treće neutralne strane, stoga kako sam i naveo na početku, uzmimo te podatke s određenom dozom rezerve.

Oznake:, , , , ,

0 Comments on Gmail s 425 milijuna aktivnih korisnika zauzeo prvo mjesto mjesto među pružateljima email usluga

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *