Blog

Globalno zatopljenje je i globalni problem – ovo su glavni krivci


Globalno zatopljenje je i globalni problem. Ništa drugo nisam ni očekivao od činjenice da SAD, Kina, Rusija, Brazil, Engleska, India i Njemačka budu glavni krivci za preko 60% globalnog zatopljenja od 1906. od 2005. godine.

Istraživanje je radio Damon Matthews na Sveučilištu Concordia u Montrealu, Kanada. On je za svoju vizualizaciju sakupio povijesne podatke o emitiranjima štetnih plinova, kao što je ugljični dioksid, u atmosferu. Osim štetnih plinova u kalkulaciju je uzeo i promjene u korištenju zemljanih površina odnosno uništavanju šuma. Uz to tu je još uključeno i emitiranje metana, nitrata i raznih sumpornih aerosola u atmosferu.
Sve je to skupa od 1906. pa do 2005. godine rezultiralo povećanjem globalne temperature za 0,74 stupnjeva Celzija. Što nije malo i već je pomalo kasno da shvatimo da je globalno zatopljenje ozbiljan problem.
Uglavnom, ako trebamo uperiti prstom u krivce onda to možemo uz pomoć ove grafike.

Dobra je vijest, što je Hrvatska, ajde barem ovdje, među vodećima zemljama koje su najmanje zagadile atmosferu. No loša vijest za nas je u tome što je stupanj zagađenja direktno vezan uz stupanj razvoja pojedine zemlje. Stoga Hrvatska je industrijski prilično nerazvijena zemlja. Što i znamo.

Gornji dio grafike pokazuje koliko je pojedina država kriva za globalno zatopljenje. Grafički su prikazane tako da najveći krivci budu najviše istaknuti, a najmanji krivci najmanje. Kao što vidite Hrvatska ni ne postoji.
Donja grafika u bojama prikazuje za koliko je stupnjeva zaslužna pojedina država za globalno zatopljenje. Vidljivo je da je Hrvatska još uvijek zelena, kao i većina Afrike. Kina je također zelena jer su povijesne vrijednosti uzete za vrijeme od 1906. pa do 2005. godine kad je Kina bila prilično nerazvijena zemlja.

Oznake:

0 Comments on Globalno zatopljenje je i globalni problem – ovo su glavni krivci

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *