Glide OS nije OS već dodatak za vodeće internetske preglednike. Naime, Glide se instalira kao dodatak u Firefox 3.0, Google Chrome ili Internet Explorer 8, a ono što je ideja ovog dodatka je da vaš preglednik pretvara u web bazirani operativni sustav. Autori ovog, koliko mogu sad reći odličnog, dodatka su očito bili inspirirani samom idejom novih web operativnih sustava koji su u principu “nabildani” web preglednici, ponajviše posljednja inkarnacija Google Chrome preglednika u operativni sustav.

Ono što nam Glide donosi je cijeli spektar aplikacija koje nam omogućavaju sasvim normalno korištenje preglednika u standardnim dnevnim zadacima, barem mojim. Ono što bih izdvojio je web bazirani upravitelj datoteka, tekstualni editor sa svim potrebnim alatima za uređivanje teksta, aplikacija za prezentacije, editor fotografija, aplikacija za vektorsko crtanje, kontakt menedžer, kalendar, adresar te ostatak ekipe za svakodnevnu upotrebu. Treba uzeti u obzir da se te aplikacije ni u kom slučaju ne mogu uspoređivati sa standardnim aplikacija kao što su Photoshop, OpenOffice ili Corel Draw, ali svakako nam daju mogućnost da u njima sasvim normalno vršimo osnovne zadatke. Napominjem, sve je bazirano online.

Registracija na Glide je besplatna. Točnije, postoje tri modela korisnika, besplatan korisnik i dva nivoa plaćenih korisnika. Kao besplatni korisnik možemo registrirati do 6 korisnika Glide OS-a te imamo na raspolaganju 20 gigabajta diskovnog prostora.
Uglavnom, jedan hvale vrijedan novitet te svakako preporučam da barem bacite oko na njega.

4 thoughts on “Glide OS za Firefox, Chrome i Explorer

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *