Blog

Donosimo vam trik kako je Google uživo prenosio skok padobranaca putem Google GlassJučer smo pisali o tome kako je Google svoje Naočale (Google Glass) prezentirao na jedan malo ekstremniji način, a to je bilo simpatično skakanje iz helikoptera te, a što nismo jučer spomenuli, prijenos uživo na Google+ Hangout servisu.
Sve bi to bilo super da je izvedivo na način kako je i demonstrirano,
Naime, video signal koji izlazi iz Google naočala je previše slab da bio mogao održavati video vezu s primateljem na tlu (zemlji) tokom slobodnog pada padobranaca. Što znači brzine preko 160 km/h i to na udaljenosti od nekoliko kilometara – takvi skokovi se izvode s visina od minimalno 3-5 kilometara, a kako bi skakači imalo barem 30ak sekundi slobodnog pada.

U čemu je bio trik?

Za vrijeme drugog dana Google I/O, ekipa, odnosno kaskaderi opremljeni Google Naočalama, su skočili iz letjelice, a to je ujedno bio i skok kojeg je sa zemlje za I/O uživo prenosio Sergey Brin, suosnivač Googla.
Naočale jesu slale video signal tokom tog skoka, tu nema namještanja, ali, ono što nismo znali i vidjeli, je da je na zemlji također bila ekipa s pojačanom antenom-prijemnikom (slično satelitskoj anteni) koja je cijelo vrijeme pratila skakače koji su odašiljali video signal u zraku. To je za sad jedini način prenošenja skoka iz aviona ili neke letjelice, uživo.
Bilo kako bilo, Google je efektno odradio svoje zamišljeno predstavljanje te je najavio da će Naočale biti dostupne za narudžbu za razvojne timove koji su sudjelovali na I/O po cijeni od nemalih 1 500 dolara. A što se tiče ostatka svijeta, ekipa iz Google Glass se nada da će u Naočale izaći u prodaju do 2014. godine.

Podsjetnik

Jučerašnji video koji se uživo prenosio na Google I/O, a demonstracija je potencijalne “sile” Google naočala.

Oznake:, ,

1 Comment on Donosimo vam trik kako je Google uživo prenosio skok padobranaca putem Google Glass

  1. Robert
    29. lipnja 2012. Odgovori

    Zašto onda imaju GoPro na sebi, ako su snimali sa Google Glassom? hahaha

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *