Blog

Chrome OS – Highlits sa nedavnog Webcast-a


Nedavno je završio službeni Google Chrome OS Webcast u kojem je javnosti predstavljen Chrome OS, odnosno kod je stavljen u open-source licencu. Chrome OS će službeno biti stavljen na tržište krajem slijedeće, 2010. godine.
Nekoliko highlita sa webcasta:
Cilj je napraviti OS namijenjen ponajviše Internet korisnicima. Predviđen je za Netbook-ove, te će se isporučivati kao OS na njima. Glavna odlika Chrome OS-a je što je lagan i što nema potrebe za učitavanjem zasebnih drivera te se time bootanje skraćuje na svega par sekundi.
U ChromeOS će biti ugrađena podrška za razne pluginove i API-je, jedan od njih je i Notification API kojim će biti moguća realtime komunikacije putem weba direktno iz OS-a. Količina drivera koja će biti podržana u OS-u se još uvijek se ne zna. Polovicom 2010. godine će tek krenuti u pregovore sa proizvođačima Hardware-a.
Chrome OS kao operativni sustav nema mogućnosti (barem ne još) podrške drugih internetskih preglednika, dakle njegov bazični preglednik je Chrome. No, kao opensource kod na tržištu ima mogućnost da razni drugi developeri, koji će razvijati svoje distribucije bazirane na Chrome jezgri, stavljaju te mogućnosti. Chrome OS, kao opensource kod, je i namijenjen daljnjem razvoju.
Chrome OS je prvenstveno namijenjen online radu, dakle još uvijek se ne razvija za offline aplikacije kao što su razne aplikacije za obradu slika, text editori i slično. Podršku će također imati kao multimedijalni OS koji će omogućavati pregledavanje video zapisa, sviranje muzike bez potrebe za spajanjem na Internet.
U ovom trenutku kod je na raspolaganju u opensource distribuciji te se kao takav može kompajlirati i u testnoj fazi pokretati na virtualnim mašinama.
Chrome OS također u ovoj fazi razvoja neće biti u mogućnosti pokretati Android aplikacije, te obrnuto, jer nisu kompatibilni, no postoji mogućnost toga u daljnjim tokovima razvijanja OS-a. Trenutno se na Chrome OS-u pokreću samo web aplikacije, dakle on nema zasebni algoritam/preduvjet za programiranje aplikacije, već sve aplikacije koje se danas pokreću putem internetskih preglednika pokretati će se i na Chrome OS-u
Baza komunikacije na internetu je HTML 5.0 te su u pregovorima sa W3C, a upravo o implementaciji tog standarda koji će s vremenom omogućavati pokretanje raznih offline aplikacije na internetu.
Osnovni biznis model Chrom OS-a je, osim poticanja korištenja interneta među korisnicima, prelazak raznih proizvođača softvera na Internet. Tu se povlači pitanje zaštite i sigurnosti podataka, na što u Google-u posvećuju veliku pažnju i gledaju da bude aplikacija apsolutno sigurna. No, također treba spomenuti da korištenjem Chrome OS korisnik uvijek ima mogućnost odluke gdje i kako će koristiti te pohranjivati svoje podatke.

Oznake:, ,

0 Comments on Chrome OS – Highlits sa nedavnog Webcast-a

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *