Blog

BSA jesenske akcije protiv piratstva


Legalizacija softwarea je u Hrvatskoj poprimila zavidan nivo. Krećem od sebe koji sam prije skidao sve sa neta, od OS, aplikacija, računalne zaštite, zabave. Danas mi je situacija ipak znatno drugačija. Sve je krenulo kupnjom iMac računala i pratećeg legalnog softwarea, sami windowsi su mi postali nepotrebni. Jedino što mi je na windozama je kućni laptop, a i njega sam dobio s OEM licencom. U uredu sam XP zamijenio sa SUSE linux distribucijom. Za Widnowse 7 već imam ponudu na tisuću i kusur kuna, no, ipak će ta investicija malo pričekati bolja vremena. Uglavnom MS Office je zamijenio OpenOffice, ASP sam zamijenio sa PHP, okrenuo se OpenSource distribucijama i maksimalno sam online orijentiran. A što bi me čekalo da nisam legalan?

Ova jesenska akcija može donijeti:

  • Novčanu kaznu od 10 000 do 100 000 kuna – ovisno o veličini prekršaja
  • dvostruku vrijednost zatečenog softwarea
  • do 5 godina zatvorske kazne

Gadn0, a?
Uglavnom, inspekcija ima pravo zaplijeniti opremu sa ilegalnim sadržajem, te prekršajno ili kazneno prijaviti počinitelja nadležnom sudskom tijelu.
I mp3 muzika je ilegalan sadržaj (osim ako niste legalno kupili) pa stoga preporučam slušanje i praćenje Jamendo zajednice.
Više informacija na BSA Hrvatska.
BSA – Business Software Alliance

Oznake:

0 Comments on BSA jesenske akcije protiv piratstva

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *