Blog

BSA – Često Postavljana Pitanja


Ovih dana sam primio nekoliko telefonskih poziva s raznim pitanjima glede jesenskih akcija udruženja BSA. Istina je da se sprema jesenska akcija u kojoj će inspektori posjećivati razne tvrtke, a u svrhu kontrole legalnosti računalnih programa, operativnih sustava. Ovaj kolaborativni post sam osmislio kao jedan FAQ ili ČPP (često postavljana pitanja), a rezime su svih pitanja koja su meni postavljena, koja će biti postavljena putem komentara, e-maila, a i onih koje sam si ja sam postavio.
Tko ili što je BSA?
BSA je neprofitno udruženje stvoreno s namjerom unapređenja ciljeva softverske industrije i njenih hardverskih partnera. To je vodeća organizacija posvećena promoviranju sigurnog i legalnog online okruženja. Sa sjedištem u Washingtonu, BSA je aktivan u više od 80 zemalja, sa uredima i osobljem u 11 gradova diljem svijeta: Bruxellesu, Londonu, Münchenu, Pekingu, Delhiju, Jakarti, Kuala Lumpuru, Taipeiju, Tokiju, Singapuru te Sao Paolu. (Izvor: BSA Hrvatska)
Što je softversko piratstvo?
Softversko piratstvo je neovlašteno umnožavanje ili distribucija softvera zaštićenog autorskim pravom. To se može činiti umnožavanjem, preuzimanjem s Interneta, dijeljenjem, prodajom ili instalacijom višestrukih kopija softvera na osobna ili poslovna računala. Mnogi korisnici ne shvaćaju – ili ne razmišljaju o tome – da, kada kupuju softver, zapravo plaćaju licencu za njegovo korištenje, a ne kupuju sam softver. Upravo ta licenca govori kako i koliko puta taj softver možete instalirati, pa je valja pažljivo pročitati. Ako napravite više kopija softvera no što licenca dozvoljava – piratizirate. (Izvor: BSA Hrvatska)
Zašto je licenca važna?
Možda toga niste svjesni, ali razvoj softvera je rezultat timskog rada koji u kojem su se stopile kreativne ideje i talente programera, pisaca i grafičkih umjetnika. Kao i većina kreativnih radova, kao što su knjige, glazba i filmovi, računalni softver je zaštićen pravnim propisima o zaštiti autorskih prava.
Kupovinom softvera ne postajete vlasnik, odnosno nositelj autorskih prava. Zapravo kupujete pravo korištenja tog softvera uz poštivanje određenih ograničenja nametnutih od strane vlasnika, odnosno nositelja autorskih prava, a to je obično proizvođač softvera. Detaljna pravila su određena u dokumentaciji kojom je softver popraćen – u licenci. Važno je da ta pravila razumijete i poštujete. Najčešće, prema takvim pravilima imate pravo instalirati softver na jedno računalo i načiniti jednu rezervnu kopiju za podršku (back-up). Ako umnožavate, distribuirate ili instalirate softver na načine koji su licencom zabranjeni, bilo da razmjenjujete diskete, odnosno diskove s prijateljima ili kolegama, bilo da sudjelujete u masovnom umnožavanju, vrijeđate odredbe pravnih propisa o zaštiti autorskih prava. Čak i ako nekome samo pomognete da načini neovlaštene kopije, ipak ćete snositi odgovornost na temelju pravnih propisa kojima se štite autorska prava. (Izvor: BSA Hrvatska)
Koje su pravne posljedice nelicenciranog softvera u poslovanju?
Zakonske sankcije su sljedeće:

  • Pravo na naknadu u obliku penala u dvostrukom iznosu tržišne vrijednosti softvera,
  • novčane kazne do 100 000 kuna,
  • zatvorske kazne u trajanju do 5 godina.

Predmeti nastali uslijed izvršene povrede, kao što su nelicencirane kopije računalnih programa ili “prženi” optički mediji za pohranu podataka će se oduzeti i uništiti. Predmeti koji su poslužili za izvršenje povrede, npr. računala mogu se oduzeti na temelju zakonske odredbe i odluke suda.

Što je nelicencirani softver?
Manje više sve što ste kopirali kod prijatelja, znanaca, a nemate dozvolu vlasnika (vaš prijatelj nije vlasnik) je ilegalno. Licenčne inačice imaju i službeno pakiranje. Softver koji ste skinuli s interneta, putem raznih torrenta i servera za skidanje je najvjerojatnije ilegalan. Kontrolu legalnosti možete provjeriti putem raznih besplatnih softverskih alata na adresi www.bsaaudit.com.
Kako do licence?
Kupnjim legalnog softvera u autoriziranim on-line ili klasičnim dućanima. Dakle ako kupujete Adobe u HSM informatika ili ovlaštenim zastupnicima onda dobivate i licencu. Također kupnjom novog računala obavezno, ako uzimate Windows OS, morate dobiti licencu. Kupnja polovnog softvera nažalost u Hrvatskoj nije moguća. Dakle, zbog nedefiniranih zakona, niste u mogućnosti putem Ebay-a kupiti rabljeni Photoshop s licencom. Podrobnije o ovome vam je najbolje kontaktirati domaćeg distributera ili BSA Hrvatska. Ako određeni softver nema Hrvatskog predstavnika u prodaji onda ga možete kupiti on-line i uz prilog računa dokazujete legalnost.
Da li sam nakon kupnje vlasnik softvera?
Ne, osim ako je drugačije navedeno u ugovoru i pravilima korištenja. U skoro svim slučajevima vi licencom kupujete pravo na komercijalno i ne komercijalno korištenje softvera, vlasništvo dijela za koji ste kupili licencu ostaje kod proizvođača. Primjer, ako ste kupili Windows 7, onda vi niste vlasnik Windows 7 OS na vašem DVD-u, već imate licencu i prava na korištenje.
MP3 muzika na mom disku je legalna?
Ukoliko imate potvrdu o kupnji određenog MP3 zapisa on je legalan. Ako ste kopirali CD zapis nije legalan, ako ste skinuli s interneta on nije legalan. U 90% slučajeva MP3 zapisi nisu legalni. Naravno, ako ste vi autor, recimo, te pjesme, onda je ona vaša.
Koji su fontovi legalni i da li oni pripadaju u tu grupaciju softvera?
Fontovi koje dobivate kupnjom legalnog softvera (Corel, Photoshop, sistemski fontovi, …) su legalni. Fontovi koji su u slobodnoj domeni (freeware) su legalni. Fontovi također pripadaju u grupu licenčnog softvera i s obzirom na količinu nelicenciranih fontova i njihovu tržišnu cijenu definira se veličina pravne sankcije.
Da li mene može netko prijaviti? Mogu li ja nekog prijaviti?
Da. Službene stranice BSA imaju mogućnost anonimne prijave počinitelja djela, ono može biti putem formulara, telefonski, e-mailom. Isto tako i vas mogu prijaviti. BSA na osnovu prijave može podignuti zahtjev za kontrolom nadležnom tijelu.
Da li imam alternative u nekom besplatnom softveru?
Da, svaka komercijalna inačica softvera na tržištu ima nekoliko besplatnih ili opensource inačica. To ne znači da se radi o identičnom softveru. Konkretno, Windowse možete zamijeniti Linux operativnim sustavom ili MacOS koji je komercijalan, ali dolazi u cijeni Mac računala. Photoshop možete zamijeniti recimo Gimpom. Microsoft Office OpenOffice paketom i tako dalje.
Koji je cilj ovim drakonskim kaznama?
Cilj nije kažnjavanje počinitelja, već je ideja poticanje korištenja legalnog softvarea. Nažalost, zbog ignoriranja većeg dijela korisnika BSA je morala pribjeći takvim mjerama. Stavite se u poziciju da vi imate neki proizvod na tržišui i da imate 1000 ljudi koji su ukrali vaš proizvod i koriste ga za sebe. Ista je priča i sa softverom, ilegalno kopiranje softverskog alata jednako je krađi HILTI bušilice iz dućana.
Korisni linkovi

Ako imate kakvo pitanje ili odgovor, spoznaju koje nije navedeno ovdje, a bilo bi zgodno podijeliti sa ostalim (a ima ih sigurno) onda bi volio da ih ostavite u komentaru, a ja ću se potruditi pronaći odgovor i objaviti na postu. Takpđer ako sam nešto netočno ili nepotpuno naveo svakako me uputite pa ispravim. Cilj ovog posta je informiranje javnosti. Osobno nisam u nikakvim poslovnim odnosima sa BSA agencijom, kako i naslov mog bloga govori, ja sam samo nezavisni bloger.

Oznake:, , , ,

0 Comments on BSA – Često Postavljana Pitanja

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *