Blog

Brine vas privatnost na internetu? Provjerite što sve skuplja vaše osobne podatke


Kao korisnik najvjerojatnije više društvenih mreža dopustili ste brojnim aplikacijama da pristupe vašem računu i osobnim podacima.


Velika većina, ako ne i svi društveni servisi poput Facebooka, Twittera, Google+, LinkedIna su u nekom trenutku od vas tražili potvrdu odnosno dozvolu za dodatnim sigurnosnim ovlastima za korištenjem vaših osobnih podataka u nekoj od aplikacija.
Velika većina korisnika bez previše razmišljanja dopušta tim aplikacijama i servisima pristup podacima, a samo da što prije zaigraju neku igricu, da podijele svoje uspjehe igrajući SimCity, pošalju imaginarno pivce…
Većina tih aplikacija traži dopuštenje za korištenjem, odnosno potpunom manipulacijom vaših osobnih podataka, kontakata, poruka, fotografija, statusa i tko zna čega sve ne, a sve s ciljem da vama omoguće kao što rekoh, igranja farmera. Neke od tih aplikacija svakako nisu nedužne kakvima se predstavljaju te je velika šansa da se upravo ti podaci, a čijem pristupu ste osobno dopustili koriste za kojekakve svrhe – recimo slanje email reklamnih poruka, prikazivanje relevantnijih reklama i slično (ali ponekad i gore).
Dakle, ako ste imalo na tragu skeptika po pitanju sigurnosti na internetu (s time da nije nužno biti skeptik) onda je ovo sljedeća polazna točka za provjeru istih.

Možete ručno, recimo na FacebookuTwitteru ili Googleu pregledati sve dozvole koje ste dali aplikacijama i servisima te što one točno od vas uzimaju, ali možete si život olakšati i pomoću servisa MyPermissions.org koji će skenirati sve vaše društvene mreže gdje ste aktivni te vam na pladnju prezentirati kolikima ste dozvolili uvid u vaše osobne podatke.
Osim toga putem poruke će vas MyPermissions.org obavijestiti svaki puta kada neka aplikacija ili servis zatraži pristup vašim podacima.
U moru svakojakih gluposti, ovo je doista koristan alat.
U nastavku nekoliko linkova do sigurnosnih dozvola najkorištenijih društvenih mreža i servisa:

Oznake:, , , ,

0 Comments on Brine vas privatnost na internetu? Provjerite što sve skuplja vaše osobne podatke

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *