Blog

Autorska prava for Dummies


Hrvati su uvijek bili posebni. Uzeti ću jedan primjer. Na kiosku sam pronašao srpski fotografski časopis ReFoto čisto da vidim kaj se dešava na ex Ju sceni. Ostao sam ugodno/neugodno iznenađen, ovisno kako gledam. Ugodno jer je njihova fotografska scena daleko razvijenija od naše. Recimo primjer Makedonije. Makedonski fotoklubovi su se udružili s ciljem da svi zajedno guraju jedan smjer fotografskog izražavanja koji će s vremenom postati njihov zaštitini znak. Hrvatski fotoklubovi, čast izuzecima, svaki novi pokušaj, novu ideju gledaju kao napada na njihov integritet te sustavno odbijaju bilo kakvu suradnju, naprotiv, imaju moto “Ako nebum ja nebu nitko”. Jad i čemer. Naša mala fotografska udruga ide velikim koracima naprijed sa još većim rezultatima i po uzoru na naše istočne susjede nadamo se da ćemo jednog dana dostići i njihov stupanj zajedništva i suradnje.
Neki dan sam čuo da su Crna Gora i Srbija gospodarski primamljivije od Lijepe naše. Vjerujem da jesu. Vrijeme je da si priznamo da je Hrvatska na samom dnu i političkom i gospodarskom i socijalnom. Veliki nam je samo ego. A kad ego bude povrijeđen povlačimo se u mišje rupe. Sram nas bilo.
Vratio bih se naslovu. Čitam po domaćim medijima da je jednom fikusu (Jurica Pečnik iz Donje Pušće, nadam se da me nebu tužil kaj sam ga nazval Fikusom) pala ideja zaštiti grb NK Hajduka i ponuditi ga za 3 milijuna kuna otkupa,  u protivnom ako ga ne kupe i dalje koriste slijede tužbe. Taj fikus vjerojatno nezna kolika je cijena odvjetnika, kolika je cijena pokretanja parnice, kolike će godine i svoje i svoje obitelji potrošiti na parnice, na suđenja i na kraju izaći sa nagodbom, ali par stotina tisuća kuna lakši. Odvjetnici jedva čekaju takve nepromišljene pojedince. Opet na vidjelo dolazi egosocijalizam i sebičnost. Ma jebeš tamo neki Hajduk, ako na njihovoj gluposti i muci mogu ja sebi strpat u džep 3 milje.
Vrlo odlična ideja novinara Predraga Lucića; Treba prijaviti komunalnim redarima da je stanoviti Pečnik diljem Splita i samog stadiona posijao svoje vlasništvo te time uništavao javno imovinu i neka u vlastitom trošku to i očisti. A Hajduk neka uzme svoj, sada njegov, grb napravi minimalne zakonske izmjene i promjene i ide dalje.
Također sam imao prilike čitati da je prije par godina neki drugi Fikus, nazvat ću ga Puzavac imao obraza registrirati domene tipa imeiprezime.com te ih naknadno nuditi potencijalnim vlasnicima stanovitih imena i prezimena na otkup.
Do prije nekoliko godina biznis sa domenama je cvjetao, ponajviše ako ste bili vlasnik neke primamljive domene vro lako ste mogli zaraditi pokoju tisućicu pa čak i milijunčić. Ovaj lokalni Puzavac je učinio ono najgore. Iskoristio je svu slobodu vlasništva nad domenama za osobnu dobit i to na tako jadan i primitivan način. Čak bi se usudio kazati da graniči sa ucjenom. Nadam se da nitko nije bio naivan i išao u otkup. Neka si čovjek plaća po desetak dolara godišnje registracije domena o neka si radi troška. A kad mu prekipi bacati novac u vjetar odustati će i domena će opet biti dostupna novom vlasniku za registraciju.
Tko je sve ponosan što je Hrvat?

Oznake:,

0 Comments on Autorska prava for Dummies

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *