Blog

2009 + 1977 – 12 + 8 – 1001 – 2250 + 1279 = 2010


Nakon osnovnih računskih operacija izračunao sam da nam nakon 2009. godine sa sigurnošću dolazi 2010. godina. Vrijeme je Božićnica, ali ne za sve, neki će taj dodatak pridodati svom budžetu te kupiti neki novi dio za fotoaparat, Mac, nove krpice, neki će, poput mene, poslovično spiskati bon u Magmi, a neki ni to, nažalost ovi blagdani će nekima biti nešto čega se sigurno neće željeti prisjećati. S moje strane mogu izraziti samo žaljenje i želje da već sutra bude bolje.
Ja ću napisati jedan post kojim bih se prije svega htio zahvaliti svom pratiocu kroz moj poslovni život, kompjuteru kojeg sam volio (ne, nije PC, tko još voli PC?) moj iMac. Zatim bih poželio još bezbroj bootanja svom oronulom Acer Travelmate 4070 laptopu koji usprkos godinama i pokojoj tipki što nedostaje radi kao u cvijetu mladosti, laptopu koji je doživio dosad skoro sve operativne sustave, Windows NT, XP, Vistu, Linuxe (Suse, Ubuntu, Fedora, Slackware, …), Google Chrome OS, BeOS (i to sam negdje iskopao), gOS, Windows 7 (imao crnu kopiju pa maknuo) jedino još nisam na njega instalirao MacOS. PC kojeg sam kupio u sad već nepoznatom Vemilu, više je ugašen nego upaljen, Suse na njemu lagano počinje oksidirati. Sam hardware je poprilično dobar, služio me nekoliko mjeseci izuzetno dobro, al jednostavno nije bio ni do koljena iMacu. Sad čeka u kutku stola, pali se samo kada dolazi netko od frendova u office te prosurf, uglavnom nemam ideje za njega, žao mi ga trošiti za neku test mašinu, pa ga mijenjam za ispravan Netbook. Može i onaj mali Eee sa flash diskom, uglavnom ako tko koga zna neka se javi.
Skrenuo sam malo s ideje posta. Svakodnevno viđamo popise najboljih u 2009oj, najbolji softver, hardvare, najviše skidano, najviše ovo, najbolje ono. Ja ću ovdje spomenuti par aplikacija koje koristim na svom iMacu, a koje vrijede svaku uloženu sekundu u čitanje ovog posta. Pritom se neću doticati Google aplikacije koje su već polako dio mene i bez kojih bih bio, moram priznati, izgubljen čovjek. Dakle alati, besplatni alati i dodaci za MacOS, konkretno MacOS 10.5.8. (vjerojatno sam jedan od rijetkih koji nije prešao na Snow Leopard, no ima vremena) koje najčešće koristim i koji me se najviše dojme.
Magnifique
Dugo sam tražio neki alat kojim bih tviknuo malo vizualnu prezentaciju OS-a. Mac ima svoje sučelje koje je profesionalno odrađeno i izuzetno upotrebljivo, no ipak kao i svaki korisni, neke sitnice bih mijenjao, a tu mi je uletio Magnifique, odličan alat.
Magnifique već ima predefinirane teme koje klikom na ime vidimo pregled, te ukoliko nam se sviđaju downloadamo i intaliramo.

magnifique

Gmail notifier
Kaj se čudite? Alat kojeg najviše koristim 🙂 Gmail Notifier
OpenOffice
Svi ga znamo, većina ga koristi. Vele za njega da je dosad najbolja alternativa za Microsoft Word. Ne bih se složio s njima, OpenOffice je bolji od Worda. I još je besplatan.
Firefox
Nedavno izašao novi bugfix edition. Da, koristim ga više od samog Safarija. Nekako mi je Firefox iz nekog nepoznatog razloga bolji i prihvatljiviji.
Picasa
Google-ov preglednik i katalog slika. Znam, rekao sam da se neću doticati Google aplikacija, ali Picasa je moj pratitelj od samih početaka fotografije. Naslušao se raznih “fotografa” o Picasi, o amaterskom programu, to je za djecu, to ozbiljni fotograf ne koristi (koriste ili Mac Finder ili XP Explorer). Uglavnom, dosad sam Picasom otvorio svaki format, JPEG, GIF, DNG, PEF, NEF, PNG, video zapise. Brza je i pouzdana.
Uglavnom, nakon malo više razmišljanja skužio sam da u biti ne koristim nešto previše aplikacije, 80% njih otpada na Google (gmail, docs, wave, talk, analytics, code, …), a ostatak je tu. Doduše za fotke koristim još Photoshop. Ali to je aplikacija od svojih 7000,00+ kn pa ne pripada u kategoriju ovih freeware ili OSware alatki.

Oznake:

0 Comments on 2009 + 1977 – 12 + 8 – 1001 – 2250 + 1279 = 2010

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *